TO BHMA
Σε υπαναχώρηση υποχρεώθηκε o Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, αποσύροντας την τροπολογία η οποία προέβλεπε την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου με τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών που επιλέγουν να μην ασκήσουν το επάγγελμά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν απρόσκοπτα το δικαίωμα στη δεύτερη σύνταξη. Είχαν προηγηθεί αρνητικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ για τη χαριστική αυτή ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με πρόβλεψη την αναδρομική εφαρμογή της από την 1.8.2008, ημερομηνία κατά την οποία καταργήθηκε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Κυβερνητικοί βουλευτές, όπως η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, μιλούσαν για «πρόκληση σε περίοδο οικονομικής κρίσης», ενώ άλλοι δήλωναν έτοιμοι να την καταψηφίσουν εφόσον δεν αποσυρόταν. Παρά ταύτα ο Γραμματέας της «γαλάζιας» ΚΟ κ. Ι. Τραγάκης εμφανιζόταν υπέρμαχος της ρύθμισης με το αιτιολογικό ότι, όταν πέρυσι τερματίστηκε η πενταετής εφαρμογή του επαγγελματικού ασυμβιβάστου και μαζί η υποχρέωση της Βουλής να πληρώνει τις εισφορές των βουλευτών, «περιμέναμε ότι θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα επέλεγαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους».
Κυβερνητικοί κύκλοι διατείνονταν εξάλλου ότι είχε υπάρξει παρασκηνιακώς άτυπη διαβούλευση του Προέδρου της Βουλής με εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ υποστήριζαν ότι «κανένας δεν είχε αρνηθεί» όταν το ζήτημα ετέθη στη διάσκεψη των προέδρων.
Γεγονός είναι ότι τον Αύγουστο του 2008 διακομματική ομάδα βουλευτών που προέρχονταν από τον δημόσιο τομέα (καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εφοριακοί κ.ά.), οι οποίοι αντικειμενικώς δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για να συνεχίσει η Βουλή να τους πληρώνει τις εισφορές, αλλά τότε ο κ. Σιούφας ήταν απολύτως αρνητικός και η τροπολογία με υπογραφές βουλευτών της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και του ΛΑΟΣ απερρίφθη.
Το ΠαΣοΚ διά του εκπροσώπου του κ. Χρ. Παπουτσή δήλωσε χθες ότι δεν θα ψηφίσει την προτεινόμενη ρύθμιση. Εκφράζοντας «προβληματισμό» για την «αποσπασματικότητα» της πρωτοβουλίας, ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να αξιοποιηθεί από εκείνους που εργάζονται με συστηματικό τρόπο για την απαξίωση των πολιτικών και του κοινοβουλευτισμού», ιδιαιτέρως, όπως ανέφερε, « σε αυτή τη χρονική συγκυρία» της οικονομικής κρίσης και «της γενικευμένης επίθεσης της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων» . Σε ανάλογο πνεύμα νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση και το ΚΚΕ. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης, ενώ την καταψήφισή της εκ μέρους του ΛΑΟΣ είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Κατόπιν αυτών, αργά χθες το απόγευμα ο κ. Σιούφας, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε χαρακτηρίσει «σωστή και δίκαιη» τη ρύθμιση, ανακοίνωσε την απόσυρσή της. Στη νέα δήλωση που εξέδωσε επικαλείται για την αρχική του απόφαση εισηγήσεις βουλευτών που «επέλεξαν ή δεν μπορούν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα» , υποστηρίζοντας ότι «στόχος ήταν να μη βρίσκονται οι βουλευτές αυτοί σε μειονεκτική σχέση έναντι των συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότηταμετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου».
Πρώην βουλευτής ζητεί ένσημα αναδρομικά
Ζητούν και αναδρομικά. Τα ένσημα που δεν του κόλλησε η Βουλή διεκδικεί πρώην βουλευτής, που προσέφυγε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για τον κ. Χρ. Κοκκινοβασίλη (φωτογραφία), ο οποίος διετέλεσε βουλευτής ΠαΣοΚ Β΄ Αθηνών την εξαετία 1990-1996, δηλαδή πριν από την- ουσιαστικά ανεφάρμοστη και πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε- θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου. Προτού αποκτήσει τη βουλευτική ιδιότητα, ο κ. Κοκκινοβασίλης εργαζόταν στην ΕΑΣ, θέση στην οποία επανήλθε μετά τη λήξη του βουλευτικού αξιώματος.
Στην προσφυγή του σημειώνει, ότι πρόσφατα «με έκπληξη» διαπίστωσε ότι η Βουλή δεν έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του για το διάστημα που διετέλεσε βουλευτής, καίτοι σύμφωνα με τον νόμο είχε υποχρέωση, δεδομένου ότι «συνέτρεχαν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις για την καταβολή των εισφορών». Το αίτημά του απορρίφθηκε πάντως και από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, από την οποία ζήτησε να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του. Ο πρώην βουλευτής υπογραμμίζει ότι είναι παράνομη η άρνηση της Βουλής να καταβάλει τις οφειλόμενες εισφορές, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία είχε τη σχετική υποχρέωση.
Αναδημοσίευση απο:http://sotiras.blogspot.com/2009/07/blog-post_18.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου