δοκιμη

Οταν οι δικτάτορες και οι τύραννοι επιζητούν να καταλύσουν τις ατομικές ελευθερίες, ο πρώτος τους στόχος είναι το Δικηγορικό Λειτούργημα. (Leonidas Jaworski, Ειδικός Εισαγγελέας στο σκάνδαλο Watergate.)

Μηδενί δίκην δικάσης,πριν αμφοίν μύθον ακούσης

"Μηδενί δίκην δικάσης,πριν αμφοίν μύθον ακούσης"(Πιτθέας 1240 π.χ)

"Τον άρχοντα, τριών δει μεμνήσθαι: Πρώτον μεν ότι …. ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει, τρίτον ότι …. ουκ αεί άρχει".(Αγάθων 448 π.Χ. – 400 π.Χ. Αθηναίος Τραγικός Ποιητής)
Ου γαρ ο δικαστής,ουδ’ ο βουλευτής,ουδ’ ο εκκλησιαστής άρχων εστί,αλλά το δικαστήριον,η βουλή και ο δήμος.(Αριστοτέλης,384-322 π.Χ.)
"Tο ζητούμενο της Δικαιοσύνης είναι ζητούμενο πλέον που εντάσσεται στον ρομαντισμό"
PhotobucketΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ.....

«Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία: Οτι κυβερνάει ανθρώπους, ότι πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν θα κυβερνάει αιώνια.» (Αγάθων 448 π.Χ. – 400 π.Χ. Αθηναίος Τραγικός Ποιητής)
Ι want my money back (Eλληνιστί: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα)
ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ:"Ο Δικηγόρος κι' ο γαμπρός ό,τι πάρει ομπρός" (Κρητική παροιμία)

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

ΕΓΚΛΗΣΗ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΚΑΤΑ ΧΙΩΤΗ

Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Καψαμπέλης και Βασίλης Χιώτης για τη γνωστή αντιπαράθεσή τους, γύρω από το blog press.gr. Βασικός συντελεστής του εν λόγω blog ο κ. Καψαμπέλης, βρέθηκε στο στόχο του κ. Χιώτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε εκβιασμό και υπέστη συκοφαντική δυσφήμιση από το εν λόγω blog. Στις 25 Φεβρουαρίου μάλιστα και μέσω τηλεοπτικών δελτίων οι δύο δημοσιογράφοι αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Είχε προηγηθεί η εισαγγελική έρευνα στο γραφείο του κ. Καψαμπέλη, κατόπιν μηνύσεων και αγωγών πολλών πολιτικών προσώπων και παραγόντων της δημόσιας ζωής κατά του press.gr. Με την έρευνα αποκαλύφθηκε μεν ότι ο κ. Καψαμπέλης συνεργαζόταν με το συγκεκριμένο blog, ο ίδιος όμως αρνήθηκε κάθε σχέση με παράνομες δραστηριότητες ή με αναρτήσεις, που υπέκρυπταν άλλου είδους σκοπιμότητες, πέραν της δημοσιογραφικής ενημέρωσης.

Τώρα ο κ. Καψαμπέλης υποβάλει έγκληση κατά του κ. Χιώτη για συκοφαντική δυσφήμιση, υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» με ψευδείς ισχυρισμούς «εν γνώσει της αναλήθειάς τους προέβη στην αποδιδόμενη σε αυτόν εγκληματική πράξη» με σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του.

Το κύριο κείμενο της έγκλησης:ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΓΚΛΗΣΗ

Του Aνδρέα Καψαμπέλη του Σπυρίδωνος, δημοσιογράφου, κατοίκου Μοσχάτου Αττικής και στην οδό Μπουμπουλίνας, αριθμός 15.

ΚΑΤΑ

Του Βασιλείου Χιώτη του Παναγιώτη, δημοσιογράφου, κατοίκου Αθηνών και στην οδό Μιχαλακοπούλου, αριθμός 80.******************************

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΜΕΡΟΣ

Α 1. Την 25-2-2008 ο εγκαλούμενος, Βασίλειος Χιώτης, συμμετείχε ως προσκεκλημένος της Δημοσιογράφου και εκφωνήτριας, κ. Όλγας Τρέμη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού «MEGA CHANNEL», του οποίου το απομαγνητοφωνημένο κείμενο επί λέξει έχει ως εξής:

«ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «MEGA»:

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ο. ΤΡΕΜΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Ο. ΤΡΕΜΗ: Θα πάμε τώρα σε μια σκοτεινή υπόθεση που έχει προκαλέσει αίσθηση. Ο λόγος για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με αφορμή καταγγελίες για συκοφαντίες και εκβιασμούς γνωστών πολιτικών, επιχειρηματιών, παραγόντων των μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων από ανώνυμες πληροφορίες οι οποίες φιλοξενούντο σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με την επωνυμία Press GR. Η δικαιοσύνη έχει ήδη παρέμβει με διώξεις μάλιστα κατά παντός υπευθύνου για εκβίαση και για συκοφαντική δυσφήμιση ενώ ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καψαμπέλης στο σπίτι του και στο γραφείο του οποίου έγιναν έρευνες, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αξιόποινες πράξεις.

Προβολή βίντεο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέντε κωδικοί αποτελούν τα διαδικτυακά αποτυπώματα που οδηγούν σε πέντε νέα πρόσωπα, τα οποία είναι πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση εκβιασμού μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας στο Internet. Τα στοιχεία θα βρίσκονται μέσα στην εβδομάδα στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος αμέσως μετά θα προχωρήσει σε έρευνες και θα ψάξει τους σκληρούς δίσκους στους υπολογιστές των υπόπτων.

Πάντως σήμερα μέσα από το blog ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καψαμπέλης με άρθρο του που έχει τίτλο «Είμαι bloger όχι κακοποιός» υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με οποιονδήποτε εκβιασμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Κανένα υλικό δήθεν εκβιασμών σε βάρος πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών κλπ. δεν βρέθηκε και δεν κατασχέθηκε όπως κάποιοι έγραψαν. Φαίνεται ότι κρίνουν εξ ιδίων. Τέτοιες επιδρομές να κοιτάξουν να κάνουν αλλού οι αρχές».

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Έχω μάθει από μικρό παιδί να βγάζω το ψωμί μου με τίμιο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεκάδες είναι τα άτομα επιχειρηματίες, πολιτικοί ακόμα και ιεράρχες που έχουν κάνει καταγγελίες για συκοφαντικές δυσφήμιση και εκβιασμό. Όμως η έρευνα και η άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου για να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα έγινε μόνο μετά από τη μήνυση που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης, ο οποίος μετά τη δημοσίευση επικριτικών σχολίων σε βάρος του, έλαβε από αγνώστους και e-mail που του ζητούσαν χρήματα για να σταματήσουν όπως έλεγαν την επίθεση.

Τηλεφώνημα από αγνώστους που ζητούσαν χρήματα για να μη δημοσιεύσουν σχόλια σε βάρος του στο Internet καταγγέλλει ότι δέχτηκε και ο δικηγόρος Σταύρος Γεωργίου.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου δέχτηκα ένα τηλεφώνημα ότι αν δεν έδινα 20.000 ευρώ το συγκεκριμένο δημοσίευμα θα επανερχόταν στο συγκεκριμένο blog και θα κρατούσε μάλιστα για πάρα πολύ καιρό. Απάντησα όπως έπρεπε με αποτέλεσμα το δημοσίευμα αυτό να ξαναμπεί στο συγκεκριμένο blog.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα που έχει ανακύψει από τη δημοσίευση ανυπόγραφων σχολίων και πληροφοριών σε ιστοσελίδα στο Internet παρενέβη ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Π. ΣΟΜΠΟΛΟΣ: Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε πάνω απ' όλα την ελευθερία της έκφρασης. Ταυτόχρονα όμως να σεβόμαστε την προσωπικότητα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όλες τις αξίες του πολιτισμού μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κατάσταση στο Internet με τα ανώνυμα προσβλητικά σχόλια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανυπαρξία νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των ιστοσελίδων.

.: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση του διαχειριστή της ιστοσελίδας τουadministrator όπως λέμε για να κρατάει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα στοιχεία αποθηκευμένα. Σε άλλες χώρες υπάρχει τέτοια υποχρέωση.

-----

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τώρα το θέμα αυτό έφτασε και στη Βουλή έχουμε ήδη συνδεθεί με τον Δημήτρη Κατάκη, τον οποίο και καλησπερίζω και έφτασε εκεί Δημήτρη με αφορμή μια αποστροφή του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και στα όσα γράφονται στα blogs.

Δ. ΚΑΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Να πούμε ότι η κόντρα του κ. Αλογοσκούφη με το Press GRξεκινά από πέρσι το καλοκαίρι όταν είχαν γραφτεί διάφορα κείμενα κατά συνεργατών του. Ένα μέρος εκείνων των καταγγελιών επανέλαβαν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης πήρε την ευκαιρία και είπε πως εύχεται να μην υπάρχει συμπαιγνία ανάμεσα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στο συγκεκριμένο blogγια να αναπαράγονται συκοφαντίες.

Του απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους ο κ. Καστανίδης πως αν δεν δώσει στοιχεία θα είναι κοινός συκοφάντης και ο κ. Αλογοσκούφης σηκώθηκε και είπε ότι υπήρχαν δύο ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η μια ήταν στις 4 Ιουλίου και η άλλη ήταν στις 4 Δεκεμβρίου, οι οποίες έγιναν μια μέρα αφότου είχε υπάρξει συγκεκριμένο δημοσίευμα στο συγκεκριμένο blog και μάλιστα οι βουλευτές τα κείμενα των ερωτήσεών τους επικαλούντο και εκείνο το δημοσίευμα. Και ο κ. Καστανίδης είπε, άρα θα πρέπει και εμείς να πούμε ότι όταν υπάρχουν δημοσιεύματα εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο blog βρίσκεται από πίσω η Νέα Δημοκρατία;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μάλιστα. Να σε ευχαριστήσω Δημήτρη. Έχουμε συνδεθεί στο σημείο αυτό και καλησπερίζω τον κ. Ανδρέα Καψαμπέλη τον δημοσιογράφο στο σπίτι και στο γραφείο του οποίου έγινε η έρευνα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ». Είναι ο δημοσιογράφος, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας υπενθυμίζω ότι δέχτηκε εκβιαστικά e-mail με τα οποία του ζητούσαν 30.000 ευρώ για να μην ανεβάσουν στο Internet ειδήσεις που αφορούσαν το πρόσωπό του.

Κύριε Καψαμπέλη ξεκινώ από εσάς. Θέλω να μου πείτε τι σχέση έχετε με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με το Press GR, για την οποία γίνεται και όλος αυτός ο θόρυβος. Είστε ένας από τους ανθρώπους που έχουν σχέση με τους τέσσερις που αναφέρετε δημοσιογράφους που έχουν σχέση με αυτή την ιστοσελίδα;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Έχω πει κα Τρέμη, καλησπέρα σας, καλησπερίζω και τον κ. Χιώτη και όλους σας, έχω πει ότι είμαι ένα από αυτούς που όπως και σε άλλα blogs έτσι και σε αυτό έχω κάνει αναρτήσεις κειμένων κατά καιρούς. Αυτή είναι η σχέση μου.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είστε ιδιοκτήτης; Κάνατε αίτηση εσείς για να ανοίξει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή κάποιος άλλος συνεργάτης σας;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για να μην αρχίσουμε μια τεχνική συζήτηση θα ήθελα απλώς γενικά να πω ότι τα blogs δεν έχουν ιδιοκτήτες, είναι μια πατέντα αμερικάνικη, ούτε καν ελληνική που επιτρέπει στον οποιονδήποτε άνθρωπο, εδώ έναν υπολογιστή να φέρουμε, μέσα σε τρία λεπτά να ανοίξουμε όσα blogs θέλουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι αυτός ο οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει ταυτότητα όμως. Εσείς είσαστε ένας από αυτούς που ανοίξατε;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ποιος το ανοίγει, ποιος θα φέρει το κομπιούτερ και θα ανοίξει τοblog;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάποιος ο οποίος θα βάλει ένα password και θα βάλει ένα username και θα δηλώσει οποιοδήποτε στοιχείο θέλει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτόν μπορούμε να τον ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι ή μπορεί ο καθένας με βάση αυτή την ανωνυμία να μπαίνει μέσα και να συκοφαντεί;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μην το λέτε αυτό, μην μπερδεύετε το ένα με το άλλο.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ένα λεπτό τώρα γιατί έχουμε μπει σε ένα τεχνικό πεδίο, το οποίο νομίζω ότι.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μπορώ να σας το εξηγήσω αλλά θα μπερδέψουμε τους τηλεθεατές.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Σύμφωνοι. Κύριε Χιώτη εσείς περιγράψατε στην καταγγελία που κάνατε στη δικαιοσύνη το τι ακριβώς συμβαίνει. Θέλετε να μας το πείτε και εμάς να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα σας πω ακριβώς αλλά πριν μπούμε σε αυτό, θέλω να μου εξηγήσει ο κ. Καψαμπέλης γιατί όπως δημοσιεύω αύριο στο «ΒΗΜΑ» για να ανοίξεις ένα blogχρειάζεται πράγματι να χρησιμοποιήσεις έναν κωδικό τον οποίο δίνεις στους συνεργάτες σου ή παίρνεις από τον ιδιοκτήτη του blog. Άρα ο κ. Καψαμπέλης ή έφτιαξε κωδικούς και τους μοίρασε στους συνεργάτες του ή γνωρίζει να μας πει ποιος είναι ο επικεφαλής αυτού του blog γιατί από αυτόν πήρε τον κωδικό. Γιατί εδώ μιλάμε όχι για ένα πρόσωπο, έχει επειδή η πρώτη έρευνα έγινε στο γραφείο και στο σπίτι του κ. Καψαμπέλη, μιλάμε μόνο για τον κύριο Καψαμπέλη.

Όπως δημοσιεύω αύριο στο «ΒΗΜΑ» τα πρόσωπα αυτά είναι τουλάχιστον πέντε, αύριο θα γίνουν έφοδοι και στα υπόλοιπα σημεία, υπάρχει δημοσιογράφος που εξέπεμπε μέσα από τη Βουλή και αυτό είναι πρωτοφανές δημοσιογράφος να έχει στήσει στρατηγείο μέσα στη Βουλή και να εκπέμπει από εκεί συκοφαντικές πληροφορίες σε βάρος βουλευτών και υπουργών.

Άρα ο κ. Καψαμπέλης ή είναι ο επικεφαλής του blog ή είναι ένας απλός συνεργάτης που γνωρίζει τον επικεφαλής. Προς το παρόν θέλω να ακούσω γι´ αυτό τι λέει και θα συνεχίσουμε.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Καψαμπέλη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Καταρχάς τον κ. Χιώτη τον οποίο γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, έχουμε συνυπάρξει και μαζί και νομίζω δεν είχαμε και ποτέ καμιά αντιδικία και καμιά προστριβή.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μέχρι που γράφατε στο blog κ. Καψαμπέλη, διότι όταν δημοσιεύατε σχόλια εναντίον μου αν είστε χρήστης με κωδικό θα μπορούσατε να συγκρατήσετε τα συκοφαντικά σχόλια που γραφόταν εναντίον μου και στη συνέχεια εναντίον πλήθους πολιτικών από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εναντίον επιχειρηματιών, εναντίον ιεραρχών, τα οποία ουδέποτε φιλτράρατε, γιατί δεν θέλω να λέγεστε bloger, δεν είστεbloger κ. Καψαμπέλη. Πράγματι προσωπικά δεν είχαμε καμιά αντιδικία και εύχομαι πίσω από τον εκβιασμό που δέχτηκα να μην είστε εσείς. Γιατί και αυτό θα το βρει η δικαιοσύνη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Προφανώς. Εγώ θέλω να ρωτήσω για να έχω τη συνείδησή μου και το πρόσωπό μου καθαρό. Τα άλλα είμαι στη διάθεσή σας. Πιστεύετε κ. Χιώτη, όχι ότι ξέρετε, πιστεύετε ότι μπορεί να έχω εγώ σχέση με οποιοδήποτε απόπειρα εκβιασμού σε βάρος σας; Το πιστεύετε;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Καψαμπέλη επί 12 μήνες.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αφήστε τι θα αποδειχθεί.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα με αφήσετε να σας πω;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Καψαμπέλη με συγχωρείτε αλλά δεν είναι προσωπικό σας πρόβλημα δικό σας με του κ. Χιώτη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είναι θέμα αξιοπρέπειάς μου κ. Πρετεντέρη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι είναι θέμα δημοκρατίας κ. Καψαμπέλη. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που χιλιάδες τύποι να μπαίνουν και να συκοφαντούν ανωνύμως ή να υβρίζουν ανωνύμως διάφορους επιφανείς ανθρώπους αυτού του τόπου. Αν έχουν κάτι να το πουν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα το βρούμε αυτό κ. Πρετεντέρη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι θα το δούμε, το είδαμε αυτό.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα το βρούμε αν είναι έτσι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι θα βρείτε; Το έχουμε δει, το έχουμε ζήσει κάθε μέρα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι κύριε δεν κατηγορούμαι εγώ γι´ αυτό. Κάνετε λάθος κ. Πρετεντέρη. Να ψάξετε να βρείτε τους εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφους που έχουν πλουτίσει και όχι τους blogers.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καταρχήν μην φωνάζετε. Εδώ έχουμε ένα θέμα σοβαρό, το οποίο είναι θέμα κοινωνίας και δημοκρατίας

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το σοβαρό είναι ο εκβιασμός.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν δεν εμπλέκεστε δεν σας αφορά αλλά μας αφορά όλους.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ένα λεπτό, δεν είναι ο εκβιασμός, είναι και η συκοφαντική δυσφήμιση καταρχήν και το ζήτημα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και αυτό εκβιασμός είναι κα Τρέμη, όταν κατά σύστημα συκοφαντούνται πολιτικοί ή απλοί πολίτες, κατά σύστημα με ψευδείς πληροφορίες και δεν γίνεται ποτέ επανόρθωση και αυτό εν μέρει μπορεί να θεωρηθεί πολιτικός εκβιασμός.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Λάθος αγαπητέ Βασίλη.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λάθος γιατί; Γιατί το λέτε εσείς;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι, γιατί ως αναγνώστης του Press GR.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης που εξεμάνη σήμερα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Έστειλε ποτέ καμιά απάντηση;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πού να τη στείλει κ. Καψαμπέλη; Πού να τη στείλει; Όταν ρωτάγαμε επί μήνες ποιος είναι πίσω από το Press GR δεν βρέθηκε κανείς να μας πει ναι κύριοι είμαστε bloger. Δεν βγήκατε να μας το πείτε ποτέ. Αντιθέτως έγινε έρευνα στο σπίτι σας και κρύψατε το σκληρό σας δίσκο ή δεν είναι έτσι;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ κάνω λάθος;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ο σκληρός δίσκος είναι στο σπίτι μου.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και γιατί δεν το βρήκαν οι διωκτικές αρχές και βρήκαν μόνο την οθόνη το Σάββατο;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Καψαμπέλη με συγχωρείτε να πω κάτι. Βασίλη με συγχωρείς. Κύριε Καψαμπέλη εγώ έχω ένα ερώτημα. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο θα πρέπει ο κάθε Υπουργός, δημοσιογράφος, ιεράρχης οτιδήποτε να απαντά σε ανώνυμα συκοφαντικά δημοσιεύματα. Αυτό που λέτε γιατί δεν έστειλε απάντηση;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Απάντησε ο φοβερός bloger Αμβρόσιος Καλαβρύτων με μια απάντηση, την οποία αναδημοσίευσε απ´ ότι διάβασα στο Press GR και μπράβο στον κ. Αμβρόσιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κανείς άλλος δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει αυτό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και στη συνέχεια σας κατέθεσε μήνυση.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Άλλο αυτό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τι άλλο αυτό;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν το ξέρω.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Προκαλέσατε τη μήνυση και την αγωγή του Μητροπολίτη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι στο διαδίκτυο, οι οποίοι πραγματικά με ελευθερία έκφρασης.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Συγνώμη δικάζουμε τα blogs τώρα ή απαντάω στον κ. Χιώτη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, εσείς τους συκοφαντείτε αυτούς, με αυτές τις απόψεις εσείς τους συκοφαντείτε αυτούς τους ανθρώπους.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Οικονομέα εσείς που προέρχεστε από ένα χώρο .

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ακούστε να δείτε, δεν θα ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι. Εσείς δέχεστε ως δημοσιογράφος ότι μπορεί να υπάρχει ένα μέρος δίκην καφενείου όπου ο καθένας μπορεί να μπαίνει μέσα και να καταστρέφει υπολήψεις και οικογένειες ανωνύμως;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Να σας απαντήσω;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ θέλω να ξέρω. Εγώ από 18 χρόνων παιδί έχω μάθει να υπογράφω αυτά που λέω.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το 99% των blogs σε όλο τον κόσμο είναι ανώνυμα. Μόνο στο Ιράν τα υποχρεώνουν να είναι επώνυμα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι το 99% των blogs κ. Καψαμπέλη φιλτράρουν τα σχόλια που δέχονται και δεν καταφεύγουν σε συκοφαντικές επιθέσεις.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Χιώτη αποδοκιμάζω ευθέως οποιοδήποτε σχόλιο αναγνώστη έχει.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μα τι αποδοκιμάζετε, αφού είστε ο επικεφαλής κ. Καψαμπέλη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ποιος σας το είπε αυτό;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ποιος μου το είπε αυτό; Τα στοιχεία που θα δείτε δημοσιευμένα αύριο μου το είπαν. Όταν σας υποδεικνύουν μέσω δικαστικής εντολής ως τον πρώτον ύποπτο.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μπορείτε να μας τα πείτε να τα μάθω και εγώ;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι δεν θα σας πω τώρα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ξέρετε κάτι που δεν ξέρω;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ασφαλώς. Εδώ και μήνες ξέρω κάτι που δεν ξέρετε κ. Καψαμπέλη. Με συναντούσατε στο δρόμο και με χαιρετούσατε, κράταγα το στόμα μου κλειστό και την επομένη διάβαζα επίθεση σε βάρος μου.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Από το blog;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Φυσικά από το blog.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Από ανάρτηση του blog;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Φυσικά από ανάρτηση του blog. Γιατί τα σχόλια κατά την άποψή μου είναι ανάρτηση του blog.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τι άλλο θέμα;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Τα σχόλια των αναγνωστών ο διαχειριστής τους.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μπορεί να μπει οποιοσδήποτε ελέγχει και τα σχόλια. Γιατί δεν ελέγξατε τα σχόλια εσείς;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη μπορούμε να βγάλουμε τώρα αυτή τη στιγμή ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που να λέει ότι είστε κλέφτης και απατεώνας; Δεν μπορούμε. Ούτε πρόκειται να περάσει ποτέ αυτή η άποψη. Τελεία και παύλα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Οικονομέα αυτό που λέτε θα συμφωνούσα μαζί σας αν είχε να κάνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μην λέτε θα, πέστε ότι συμφωνείτε έστω και τώρα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αφήστε τον όμως να πει την άποψή του. Για πέστε μας θα συμφωνούσατε εάν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα συμφωνούσα αν δεν ήταν μια πατέντα διεθνής από τη Google. Δεν είναι από τον Καψαμπέλη ή από την Ελλάδα, η Google το επιτρέπει αυτό. Ξέρετε τι γράφονται για τον Μπους;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Καψαμπέλη ας μην το δαιμονοποιούμε το πράγμα. Υπάρχουν τρόποι να φιλτράρονται; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Εμείς ξέρουμε ότι υπάρχουν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κυρία Τρέμη μου επιτρέπετε;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Παρακαλώ.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Να μπούμε στα blogs της Αμερικής και της Γαλλίας το τι γράφουν για τον Μπους και τον Σαρκοζί θα φρίξετε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τι σημαίνει αυτό κ. Καψαμπέλη;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Φοβερά πράγματα. Ύβρεις, χυδαιότητες. Δεν το απαγορεύει κανείς αυτά.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ψευδείς πληροφορίες;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ύβρεις κα Τρέμη, όχι πληροφορίες.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Άλλο ύβρεις, ψευδείς πληροφορίες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα αυτό πρεσβεύετε και εσείς, αυτό θα γίνει και εδώ;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι βέβαια. Εγώ θέλω να μπουν κανόνες.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Γιατί αυτό το συγκεκριμένο blog κ. Καψαμπέλη είναι περιβεβλημένο με ένα δημοσιογραφικό ένδυμα. Άρα κάποιος που το παρακολουθεί έχει την εντύπωση ότι καθίσταται γνώστης κάποιων δημοσιογραφικών πληροφοριών. Δεν έχει την αίσθηση ότι ακούει, διαβάζει ένα bloger, ο οποίος απλώς μπορεί εκείνη την ώρα να βγάζει το άχτι του.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καταρχήν κ. Καψαμπέλη με συγχωρείτε πολύ. Εγώ μιλήσατε για εναλλακτική ενημέρωση, εγώ ενημέρωση εναλλακτική ή μη ανώνυμη δεν γνωρίζω. Οι άνθρωποι που κάνουν ενημέρωση κ. Καψαμπέλη βγάζουν το προσωπάκι τους ή βάζουν το ονοματάκι τους.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αυτά να τα πείτε στη Google. Εγώ ξέρετε τι λέω κ. Πρετεντέρη; Εγώ λέω ότι οι blogers είναι οι απλοί άνθρωποι οι οποίοι χτυπάνε την εξουσία γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να εκφραστούν. Αυτό το πράγμα δεν πρέπει με κάποιο τρόπο.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Και πώς χτυπιέται η εξουσία με το να ζητάει καθένας 30.000 από τον κ. Χιώτη;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όποιος το ζήτησε να πάει φυλακή. Γι´ αυτό λέω.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μου επιτρέπετε κα Τρέμη;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Παρακαλώ κ. Χιώτη.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί χάνουμε την ουσία και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω την έρευνα. Περιμένω ακόμη από τον κ. Καψαμπέλη να μου πει αν ήταν επικεφαλής αυτού του blog ή αν γνωρίζει τον επικεφαλής αυτού του blog για να σας αποκαλύψω μετά και μια άλλη ιστορία που πέρασε απαρατήρητη και είναι πάρα πολύ σοβαρή. Σας ακούω κ. Καψαμπέλη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Χιώτη απάντησα. Ήμουν από αυτούς που έκανε αναρτήσεις σε αυτό και σε άλλα blog.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είχατε την ευθύνη της ανάρτησης ή όχι;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν έχει κάποιος, όποιοι έχουν κωδικούς κάνουν αναρτήσεις.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εσείς είχατε την ευθύνη, αποφασίζατε για το ποια είδηση θα αναρτηθεί στοblog σας;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είχα τους κωδικούς που μπορούσα να κάνω αναρτήσεις. Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, δεν υπάρχει διευθυντής, δεν υπάρχει αρχισυντάκτης.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Σας ερωτώ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία ενημέρωση είναι αυτή εναλλακτική.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιάννη μου επιτρέπεις;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Καψαμπέλη πόσοι είχαν κωδικούς;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είχαν και άλλα άτομα αλλά δεν θα σας πω τίποτε πέραν εμού.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν μας λέτε τα ονόματα αφού δεν φοβάστε να βγείτε; Περιμένετε να σας συλλάβει ο εισαγγελέας;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ποιος να με συλλάβει;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ο εισαγγελέας κ. Καψαμπέλη, αυτός από τον οποίο κρύβεστε όλο το Σαββατοκύριακο.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι κύριε κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ κάνω λάθος;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος γιατί μπούκαρε η αστυνομία..

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην μου κουνάτε το χαρτί εμένα γιατί το έχω το χαρτί.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην μου κουνάτε το χαρτί γιατί θα σας το κουνήσω και εγώ. Το χαρτί λέει ότι υπήρχε αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος σας επειδή Υπουργός υπέβαλε μήνυση την Παρασκευή. Κρυβόσαστε όλο το Σαββατοκύριακο και από χτες έχετε πάρει σβάρνα τα κανάλια.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην μου κουνάτε εμένα χαρτιά.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Χιώτη στο λόγο της ανδρικής μου τιμής δηλώνω ότι το ακούω πρώτη φορά.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ο καφές σας ήταν αχνιστός στο γραφείο σας κ. Καψαμπέλη όταν μπήκε μέσα ο εισαγγελέας.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος κ. Χιώτη. Κύριε Χιώτη μην λέτε ανακρίβειες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Το πρωί ήρθαν στο σπίτι σας και τους ανοίξατε το απόγευμα. Εμένα μην μου λέτε ότι λέω ανακρίβειες, 14 μήνες σας ερευνώ και δεν μιλούσα. Και να μου πείτε για το βίντεο Ζαχόπουλου, γιατί θα μπλέξει πολύ το πράγμα. Να μου πείτε ποιος ανήρτησε το δήθεν βίντεο του Ζαχόπουλου στο blog σας.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ακούστε. Δούλευα όλη τη νύχτα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής όπως κάθε βδομάδα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και τον καφέ πώς τον κρατάγατε ζεστό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν ήταν δικός μου ο καφές.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στο γραφείο σας; Πίνουν και άλλοι καφέ στο γραφείο σας;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το γραφείο μου είναι ορθάνοιχτο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στο σπίτι σας πως εξαφανίστηκε ο υπολογιστής, η κεντρική του μονάδα;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν εξαφανίστηκε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και έμεινε μόνο η οθόνη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν εξαφανίστηκε, πηγαίνετε τώρα να δείτε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αν είναι τώρα τότε να ειδοποιήσουμε τις αρχές να έρθουν να τον παραλάβουν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Βεβαίως.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί την Παρασκευή τον κρύψατε.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι κύριε κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν κάνω λάθος. Μην μου λέτε ότι κάνω λάθος γιατί έχω περισσότερα έγγραφα απ' ότι έχετε εσείς. Δεν τα δημοσιοποιώ για να μην παρεμποδίσω την έρευνα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δημοσιεύστε τα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και θέλω να μου πείτε ποιος ανήρτησε το βίντεο του Ζαχόπουλου, το πλαστό βίντεο που φτιάξατε εσείς το εμφανίσατε ως κομμάτι του βίντεο Ζαχόπουλου ενώ δεν ήταν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εγώ;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ποιος εγώ; Εσείς είστε ο διαχειριστής.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ακούστε. Είπατε ότι υπάρχει αυτόφωρο λόγω μήνυσης Υπουργού;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πρώτη φορά το ακούω. Κυρία Τρέμη, κύριε Πρετεντέρη και κύριε Οικονομέα ως δημοσιογράφοι έγκριτοι σας παρακαλώ πολύ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καλά, γιατί δεν εμφανιστήκατε τότε την Παρασκευή που έγινε η έρευνα πουθενά, δεν εμφανιστήκατε το Σάββατο και μόλις πέρασε το 48ωρο έχετε πάρει σβάρνα τα κανάλια;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Είναι μείζονος θέμα αυτό που ανακύπτει, κ. Πρετεντέρη δεν μιλάτε. Κύριε Πρετεντέρη δεν ακούω να μιλάτε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι να πω κ. Καψαμπέλη. Εσείς ερωτάστε.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πάρτε θέση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε ποιο θέμα να πάρω θέση;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αποκαλύπτεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτόφωρο σε βάρος μου και δεν το ξέρω.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μπορεί να παρήλθε κ. Καψαμπέλη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αν υπήρχε αυτόφωρο παρήλθε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ούτε εγώ το ξέρω, σας διαβεβαιώ, τι θέση να πάρω;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ότι κάποιος άλλος ξέρει κάτι που έπρεπε να ξέρω εγώ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ πάντως δεν το ξέρω κ. Καψαμπέλη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επικαλούμαι κ. Πρετεντέρη κα Τρέμη και κ. Οικονομέα που δεν μιλάτε.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ελάτε τώρα κ. Καψαμπέλη προς Θεού.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν έπρεπε να το ξέρω;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν δεν το ξέρετε στα αλήθεια είναι αδιανόητο αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας τώρα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν έπρεπε να το ξέρω;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν δεν το ξέρετε μπορεί να είναι αδιανόητο και αξιοσημείωτο αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας τώρα. Το θέμα μας είναι.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εντάξει μη χάνουμε τώρα το στόχο. Το θέμα μας είναι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δυο λεπτά. Εδώ αποκαλύπτεται το πολιτικό σχέδιο, καταγγέλλω, καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ελάτε αύριο, είστε καλεσμένοι και αύριο στο δελτίο, κ. Καψαμπέλη μη χτυπάτε το χέρι για να μας ακούτε κιόλας.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι δεν θα φύγω από εδώ αν δεν βγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να πάρει θέση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Καψαμπέλη είστε καλεσμένος και αύριο στο δελτίο και εσείς και ο κ. Χιώτης.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα πάω έξω από το Μέγαρο Μαξίμου να κάνω απεργία πείνας. Να βγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο Ρουσόπουλος, ο Καραμανλής και οποιοσδήποτε και να πάρει θέση.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καταρχήν μην φωνάζετε και μη χτυπάτε το χέρι σας κ. Καψαμπέλη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Τι λέτε κύριε; Ξέρει κάποιος άλλος ότι υπήρχε αυτόφωρο και δεν το ξέρω εγώ; Τι λέτε κύριε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μισό λεπτό, για να μην πάτε σε λάθος μέρος να κάνετε την απεργία πείνας.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πού τα βρήκατε αυτά;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποια;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Σε ποιον απευθύνεστε;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, κα Τρέμη, κ. Οικονομέα..

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Καψαμπέλη αυτό τώρα είναι σόου για να καταλάβω;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Υπήρχε μήνυση Υπουργού σε βάρος μου και αυτόφωρο και δεν μου το είπε κανείς;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιος να σας το πει; Εμείς;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Καψαμπέλη, εάν μας το επιτρέψετε κ. Καψαμπέλη γιατί μιλάτε συνέχεια και χτυπάτε και το χέρι στο τραπέζι, ακούστε με τώρα, το θέμα μας είναι αυτή η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εάν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι άλλο είναι το θέμα μας τώρα. Η λειτουργία.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αν μου επιτρέπετε να μιλήσω και εγώ. Εάν παίρνονταν ή όχι μέτρα για την προστασία της προσωπικότητας των ανθρώπων και αν αυτό χρησιμοποιήθηκε κ. Καψαμπέλη, φωνάζετε και εσείς, φωνάζω και εγώ, και αν αυτό χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να γίνουν εκβιασμοί. Σας καλώ και αύριο στο δελτίο να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ και εσάς κ. Καψαμπέλη και εσάς κ. Χιώτη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη οι blogers έχουν την ελευθερία να κάνουν κριτική και όχι να συκοφαντούν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ντροπή, πάρτε θέση κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι blogers, οι οποίοι είναι εκατοντάδες στο διαδίκτυο και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πάρε θέση γι´ αυτά που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Την παίρνω τη θέση. Δεν μου αρέσουν οι κακοποιοί και οι αλήτες και οι ανώνυμοι συκοφάντες. Και αν είναι έτσι όπως τα λες, πάει καλά.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ακούτε; Δεν του αρέσουν οι κακοποιοί οι αλήτες και οι ανώνυμοι συκοφάντες. Αυτή είναι η θέση που παίρνει.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Να βγει ο Υπουργός.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι και του δύο, σας περιμένω και αύριο.»

Β. Από τα διαλαμβανόμενα στο εν λόγω κεντρικό δελτίο ειδήσεων και συγκεκριμένως κατά την παρουσίαση και τον σχολιασμό του θέματος, που αφορά την υπόθεση καταγγελιών για συκοφαντίες και εκβιασμούς γνωστών πολιτικών επιχειρηματιών, παραγόντων των μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων από ανώνυμες πληροφορίες, οι οποίες εκαταχωρούντο σε ιστοσελίδα του διαδικτύου με την επωνυμία PRESS.GR, ο εγκαλούμενος , με την ιδιότητα του προσκεκλημένου δημοσιογράφου – σχολιαστή ειδήσεων, εις επήκοον των παρισταμένων στο εν λόγω πάνελ δημοσιογράφων, Όλγας Τρέμη, Ιωάννη Πρετεντέρη, Γεωργίου Οικονομέα και εμού, καθώς και των εκατομμυρίων τηλεθεατών, που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν το εν λόγω δελτίο ειδήσεων προέβαλε σωρεία ψευδών, συκοφαντικών και προσβλητικών της τιμής και της υπόληψής μου ισχυρισμών, ενώ ο ίδιος τελούσε σε γνώσει του ψεύδους των εν λόγω ισχυρισμών του.

Γ. Ειδικότερον

Στο παρατιθέμενο Δελτίο Ειδήσεων ο εγκαλούμενος αναφέρει τα ακόλουθα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου:

α) «Άρα ο κ. Καψαμπέλης ή έφτιαξε κωδικούς και τους μοίρασε στους συνεργάτες του ή γνωρίζει να μας πει ποιος είναι ο επικεφαλής αυτού του blog γιατί από αυτόν πήρε τον κωδικό. Γιατί εδώ μιλάμε όχι για ένα πρόσωπο, έχει επειδή η πρώτη έρευνα έγινε στο γραφείο και στο σπίτι του κ. Καψαμπέλη, μιλάμε μόνο για τον κ. Καψαμπέλη» … «ο κ. Καψαμπέλης ή είναι ο επικεφαλής του blog ή είναι ένας απλός συνεργάτης που γνωρίζει τον επικεφαλής», ενώ σε άλλο σημείο του διαλαμβανόμενου διαλόγου ο εγκαλούμενος ισχυρίστηκε ευθέως «Μα τι αποδοκιμάζετε, αφού είστε ο επικεφαλής κ. Καψαμπέλη».

O παριστάμενος ως αληθές γεγονός ισχυρισμός του εγκαλουμένου ότι εγώ δήθεν ήμουν ο επικεφαλής του «αμαρτωλού» blog με την επωνυμία PRESS.GR, ο οποίος κινούσε τα νήματα και χρησιμοποιούσε τους συνεργάτες του για να επιτυγχάνει τους παράνομους σκοπούς του, ήτοι να προβαίνω σε συκοφαντικές δυσφημίσεις και εκβιασμούς δημοσίων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λ.π., είναι εξ ολοκλήρου ψευδής και συκοφαντικός, καθόσον ουδέποτε υπήρξα επικεφαλής μιας καθοδηγούμενης από εμένα ομάδας blogers, που προβαίνει σε εκβιασμούς και συκοφαντικές δυσφημίσεις, τουναντίον η μόνη συμμετοχή μου στο εν λόγω blog περιορίζεται στην δημοσίευση άρθρων, ειδήσεων και σχολίων για θέματα της επικαιρότητας, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Άλλωστε ο εγκαλούμενος, ως έμπειρος δημοσιογράφος, σαφώς εγνώριζε ότι στις εν λόγω ιστοσελίδες του διαδικτύου (Blogs) δεν υπάρχει επικεφαλής, αρχισυντάκτης, ιδιοκτήτης ή διευθυντής, ει μη μόνον ανεξάρτητοι αρθρογράφοι και σχολιαστές, όπερ, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης συνομιλίας μας στο εν λόγω δελτίο ειδήσεων συνεχώς και ρητώς επεσήμανα.

β), «... όταν δημοσιεύατε σχόλια εναντίον μου αν είστε χρήστης με κωδικό θα μπορούσατε να συγκρατήσετε τα συκοφαντικά σχόλια που γραφόταν εναντίον μου και στη συνέχεια εναντίον πλήθους πολιτικών από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εναντίον ιεραρχών, τα οποία ουδέποτε φιλτράρατε, γιατί δεν θέλω να λέγεστε blogger, δεν είστε blogger κ. Καψαμπέλη».

O παριστάμενος ως αληθές γεγονός ισχυρισμός του εγκαλουμένου ότι δήθεν είχα την δυνατότητα να «φιλτράρω» τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, που καταχωρούνταν στο επίμαχο blog, πλην όμως σκοπίμως και δολίως επέτρεπα την απρόσκοπτη δημοσίευσή τους με σκοπό την προσβολή της προσωπικότητας τόσον του ιδίου του εγκαλουμένου όσον και άλλων υψηλά ισταμένων προσώπων είναι ψευδής και συκοφαντικός, αφού η καθημερινή «επίσκεψη» δεκάδων χιλιάδων αρθρογράφων στην εν λόγω ιστοσελίδα καθιστά πρακτικώς αδύνατο - και δη από ένα μόνον πρόσωπο - τον έλεγχο των πληροφοριών, ειδήσεων και σχολίων, που καταχωρούνται στο συγκεκριμένο blog, ενώ περαιτέρω επισημαίνεται ότι ουδέποτε προέβην στην έστω και με την μορφή παράλειψης μεθοδευμένη κατασυκοφάντηση οποιουδήποτε προσώπου, καθόσον ουδέποτε υπήρξα συκοφάντης ή εκβιαστής, όπως με παρουσιάζει ο εγκαλούμενος, αλλά πιστός και έντιμος υπηρέτης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

γ) «Πράγματι προσωπικά δεν είχαμε καμία αντιδικία και εύχομαι πίσω από τον εκβιασμό που δέχτηκα να μην είστε εσείς. Γιατί και αυτό θα το βρει η δικαιοσύνη» …. «Με συναντούσατε στο δρόμο και με χαιρετούσατε, κράταγα το στόμα μου κλειστό και την επομένη διάβαζα επίθεση εις βάρος μου»

Ο εγκαλούμενος παριστά ως αληθή τον ισχυρισμό ότι δήθεν τον εκβίαζα, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει πού, πότε για ποιόν λόγο και με ποιόν τρόπο προέβην στον σε βάρος του εκβιασμό, ενώ τον εν λόγω ισχυρισμό του θεμελιώνει στο γεγονός ότι όταν τον συναντούσα στον δρόμο και τον χαιρετούσα, την επόμενη ημέρα «διάβαζε επίθεση σε βάρος του», πλην όμως ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παντελώς ψευδής, ανυποστήρικτος και αυθαίρετος, και βασίζεται σε κατασκευασμένα από τον εγκαλούμενο σενάρια συνωμοσίας εναντίον του, στα οποία σκοπίμως και δολίως επιθυμεί να με εμπλέξει ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο, αφού από ουδέν αποδεικτικό στοιχείο δεν προκύπτει σύνδεση των τυχαίων καθ’ οδόν συναντήσεών μας με τις δήθεν σε βάρος του επιθέσεις από δημοσιεύματα, που ενδεχομένως αναρτήθηκαν στην επίμαχη ιστοσελίδα.

δ) «Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πού να τη στείλει κ. Καψαμπέλη; Πού να τη στείλει; Όταν ρωτάγαμε επί μήνες ποιος είναι πίσω από το Press GR δεν βρέθηκε κανείς να μας πει ναι κύριοι είμαστε bloger. Δεν βγήκατε να μας το πείτε ποτέ. Αντιθέτως έγινε έρευνα στο σπίτι σας και κρύψατε το σκληρό σας δίσκο ή δεν είναι έτσι;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ κάνω λάθος;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ο σκληρός δίσκος είναι στο σπίτι μου.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και γιατί δεν το βρήκαν οι διωκτικές αρχές και βρήκαν μόνο την οθόνη το Σάββατο;

…..

«Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Χιώτη αποδοκιμάζω ευθέως οποιοδήποτε σχόλιο αναγνώστη έχει.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μα τι αποδοκιμάζετε, αφού είστε ο επικεφαλής κ. Καψαμπέλη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ποιος σας το είπε αυτό;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ποιος μου το είπε αυτό; Τα στοιχεία που θα δείτε δημοσιευμένα αύριο μου το είπαν. Όταν σας υποδεικνύουν μέσω δικαστικής εντολής ως τον πρώτον ύποπτο.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μπορείτε να μας τα πείτε να τα μάθω και εγώ;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι δεν θα σας πω τώρα.«Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν μας λέτε τα ονόματα αφού δεν φοβάστε να βγείτε; Περιμένετε να σας συλλάβει ο εισαγγελέας;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ποιος να με συλλάβει;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ο εισαγγελέας κ. Καψαμπέλη, αυτός από τον οποίο κρύβεστε όλο το Σαββατοκύριακο.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι κύριε κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ κάνω λάθος;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος γιατί μπούκαρε η αστυνομία..

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην μου κουνάτε το χαρτί εμένα γιατί το έχω το χαρτί.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην μου κουνάτε το χαρτί γιατί θα σας το κουνήσω και εγώ. Το χαρτί λέει ότι υπήρχε αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος σας επειδή Υπουργός υπέβαλε μήνυση την Παρασκευή. Κρυβόσαστε όλο το Σαββατοκύριακο και από χτες έχετε πάρει σβάρνα τα κανάλια.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην μου κουνάτε εμένα χαρτιά.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Χιώτη στο λόγο της ανδρικής μου τιμής δηλώνω ότι το ακούω πρώτη φορά.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ο καφές σας ήταν αχνιστός στο γραφείο σας κ. Καψαμπέλη όταν μπήκε μέσα ο εισαγγελέας.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κάνετε λάθος κ. Χιώτη. Κύριε Χιώτη μην λέτε ανακρίβειες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Το πρωί ήρθαν στο σπίτι σας και τους ανοίξατε το απόγευμα. Εμένα μην μου λέτε ότι λέω ανακρίβειες, 14 μήνες σας ερευνώ και δεν μιλούσα. Και να μου πείτε για το βίντεο Ζαχόπουλου, γιατί θα μπλέξει πολύ το πράγμα. Να μου πείτε ποιος ανήρτησε το δήθεν βίντεο του Ζαχόπουλου στο blog σας.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ακούστε. Δούλευα όλη τη νύχτα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής όπως κάθε βδομάδα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και τον καφέ πώς τον κρατάγατε ζεστό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν ήταν δικός μου ο καφές.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στο γραφείο σας; Πίνουν και άλλοι καφέ στο γραφείο σας;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το γραφείο μου είναι ορθάνοιχτο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στο σπίτι σας πως εξαφανίστηκε ο υπολογιστής, η κεντρική του μονάδα;

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν εξαφανίστηκε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και έμεινε μόνο η οθόνη.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν εξαφανίστηκε, πηγαίνετε τώρα να δείτε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αν είναι τώρα τότε να ειδοποιήσουμε τις αρχές να έρθουν να τον παραλάβουν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Βεβαίως.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί την Παρασκευή τον κρύψατε.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι κύριε κάνετε λάθος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν κάνω λάθος. Μην μου λέτε ότι κάνω λάθος γιατί έχω περισσότερα έγγραφα απ' ότι έχετε εσείς. Δεν τα δημοσιοποιώ για να μην παρεμποδίσω την έρευνα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δημοσιεύστε τα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και θέλω να μου πείτε ποιος ανήρτησε το βίντεο του Ζαχόπουλου, το πλαστό βίντεο που φτιάξατε εσείς το εμφανίσατε ως κομμάτι του βίντεο Ζαχόπουλου ενώ δεν ήταν.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εγώ;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ποιος εγώ; Εσείς είστε ο διαχειριστής.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ακούστε. Είπατε ότι υπάρχει αυτόφωρο λόγω μήνυσης Υπουργού;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.

Α. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πρώτη φορά το ακούω. Κυρία Τρέμη, κύριε Πρετεντέρη και κύριε Οικονομέα ως δημοσιογράφοι έγκριτοι σας παρακαλώ πολύ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καλά, γιατί δεν εμφανιστήκατε τότε την Παρασκευή που έγινε η έρευνα πουθενά, δεν εμφανιστήκατε το Σάββατο και μόλις πέρασε το 48ωρο έχετε πάρει σβάρνα τα κανάλια;

Στο εν λόγω απόσπασμα του διαλόγου, που διημείφθη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “MEGA CHANNEL”, ο εγκαλούμενος προβάλλει ως αληθείς, ψευδείς και συκοφαντικούς σε βάρος μου ισχυρισμούς και συγκεκριμένως:

i) ότι δήθεν κατετέθη σε βάρος μου μήνυση από Υπουργό την Παρασκευή 22-2-2008,

ii) ότι κινήθηκε σε βάρος μου η διαδικασία του αυτοφώρου, για την άμεση παραπομπή μου σε ποινικό δικαστήριο, ώστε να δικαστώ ως κατηγορούμενος για εγκλήματα, που ουδέποτε διέπραξα,

iii) ότι δήθεν επί 48 ώρες κρυβόμουν από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, που προσήλθαν να με συλλάβουν για τελεσθέντα από εμένα εγκλήματα, ενώ μετά την παρέλευση της 48ωρης προθεσμίας «έχω πάρει σβάρνα τα κανάλια»,

iv) ότι δήθεν απέκρυψα τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή μου, στον οποίο εμπεριέχοντο πειστήρια τέλεσης εγκλημάτων από εμένα,

v) ότι δήθεν κατασκεύασα ένα πλαστό βίντεο με τις προσωπικές στιγμές του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Ζαχόπουλου, το οποίο στην συνέχεια δημοσίευσα στο blog με την επωνυμία PRESS.GR., καθώς και

vi) ότι δήθεν έχει στην διάθεσή του πληθώρα αποδεικτικών εγγράφων και στοιχείων, που αποδεικνύουν όλα τα σε βάρος μου καταγγελλόμενα και τα οποία δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει για την προστασία της δήθεν σε βάρος μου διεξαγομένης ποινικής έρευνας.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί του εγκαλουμένου είναι παντελώς ψευδείς καθόσον ουδέποτε ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη ούτε κινήθηκε σε βάρος μου η αυτόφωρη διαδικασία για την τέλεση οιουδήποτε εγκλήματος, ουδέποτε οιοσδήποτε Υπουργός κατέθεσε μήνυση σε βάρος μου, ουδέποτε διέφυγα των έλεγχο των αρμοδίων διωκτικών αρχών, ουδέποτε απέκρυψα στοιχεία, που εμπεριέχονται στο σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή μου, ο οποίος πάντοτε ήταν και είναι στην διάθεση των αρμοδίων αρχών, ουδέποτε κατασκεύασα, παραποίησα ή δημοσίευσα οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό την προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας του κ. Ζαχόπουλου ή οιουδήποτε άλλου επώνυμου ή ανώνυμου Έλληνα πολίτη.

Οι επίμαχοι ισχυρισμοί του εγκαλουμένου αποδεικνύονται παντελώς ψευδείς αναπόδεικτοι και συκοφαντικοί, ενώ περαιτέρω προσβάλουν την τιμή και υπόληψή μου καθώς εις επήκοον εκατομμυρίων τηλεθεατών του επίμαχου δελτίου ειδήσεων με εμφανίζουν ως φυγόδικο εγκληματία, ο οποίος έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων, που με δόλιο τρόπο προσπαθώ να αποκρύψω από τις διωκτικές αρχές, ως κοινό συκοφάντη, ο οποίος κατασκευάζει και δημοσιοποιεί πλαστά δημοσιεύματα με σκοπό την κατασυκοφάντηση προσώπων της επικαιρότητας, όπως του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Ζαχόπουλου, ως επικίνδυνο και δόλιο εγκληματία, τον οποίο καταμηνύουν για αξιόποινες πράξεις ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, καθώς και ως ανήθικο πρόσωπο, που προσπαθεί με δόλια μέσα να αποφύγει την σε βάρος του ασκηθείσα ποινική δίωξη, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίζεται ως «μαϊντανός» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό να αποκρύψει τις δήθεν τελεσθείσες εγκληματικές πράξεις του.

Δ. Από τα προεκτεθέντα προκύπτει ότι οι ενλόγω καταγγελίες βρίθουν:

α) ψευδών ισχυρισμών, που ο εγκαλούμενος παριστά ως πραγματικά γεγονότα, για την απόδειξη των οποίων δήθεν διαθέτει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, καίτοι ουδέποτε μέχρι σήμερον έθεσε τα εν λόγω στοιχεία στη διάθεση των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών,

β) καταφρονητικών και συκοφαντικών εκφράσεων, που αναφέρονται στο πρόσωπό μου και βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη μου ως ανθρώπου, επαγγελματία δημοσιογράφου και πολίτη.

Με την ενσυνείδητη και από πρόθεση παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθών σε συνδυασμό με την χρήση συκοφαντικών φράσεων, επιχειρείται και επιτυγχάνεται η βάναυση προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου.

Ο καταγγείλας και νυν εγκαλούμενος από πρόθεση με τις επίμαχες συκοφαντικές καταγγελίες του αφενός μεν έβλαψε την τιμή και την υπόληψή μου και μου προκάλεσε ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της πράξης του, όπως η συντονισμένη χρήση ψευδών στοιχείων, αποδιδομένων κατά όλως παραπλανητικό τρόπο ως "γεγονότων" και συκοφαντικών εκφράσεων, αφετέρου δε επεδίωξε την άσκηση σε βάρος μου ποινικής δίωξης και δη την κίνηση της διαδικασίας του αυτόφωρου εγκλήματος σε βάρος μου.

Όλα τα προαναφερθέντα ο εγκαλούμενος έπραξε με δόλο, ήτοι αφενός μεν εν γνώσει της αναλήθειας τους και της βλαπτικότητας τους για την τιμή και την υπόληψη μου, καθώς και με βούληση πρόκλησης βλάβης της τιμής και της υπόληψης μου ως ανθρώπου, δημοσιογράφου και ενεργού πολίτη και ταυτοχρόνως με σκοπό την ποινική δίωξη μου.

Ε. Η προπεριγραφείσα συμπεριφορά του εγκαλουμένου συνιστά διαμφισβήτηση της κοινωνικοηθικής ακεραιότητας και τιμής μου, καθόσον η ενλόγω συμπεριφοράαντικειμενικώς εξεταζόμενη, εκδηλώνει καταφρόνηση και αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας μου ως ανθρώπου, επιστήμονα και μέλους μιας οργανωμένης κοινωνίας.

Και αυτό, γιατί ο εγκαλούμενος με τις καταγγελίες του ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών του επίμαχου δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA CHANNEL», προέβαλλε ψευδείς ισχυρισμούς και χρησιμοποίησε λέξεις και φράσεις, οι οποίες κατά την κοινή αντίληψη εμπεριέχουν αμφισβήτηση της ηθικής αξίας κάθε ανθρώπου και καταφρόνηση της προσωπικότητας του, όπερ έπραξε με πλήρη γνώσηαφενός μεν της αναλήθειας των ενλόγω ισχυρισμών αφετέρου δε της βλαπτικότητας για την τιμή και την υπόληψη οποιουδήποτε προσώπου αλλά και με σαφή πρόθεσηπρόκλησης βλάβης της τιμής και της υπόληψης μου ως ατόμου, έγκριτου και έμπειρου δημοσιογράφου και πολίτη.

Ο εγκαλούμενος με την επίμαχη συμπεριφορά του σκόπευε ειδικώς, όπως πλήξει την τιμή και την υπόληψή μου, ενώ συγχρόνως διέδωσε τους επίμαχους ισχυρισμούς, τελών σε πλήρη γνώση αφενός μεν της αναλήθειας αφετέρου δε της προσβλητικότητας και της βλαπτικότητας για την τιμή μου, που περιείχαν οι ενλόγω ισχυρισμοί, όπερ σημαίνει ότι γνώριζε ότι οι επίμαχοι ισχυρισμοί ήταν ικανοί και πρόσφοροι να πλήξουν την προσωπικότητα μου, όπως και όντως συνέβη. Η ενσυνείδητη χρήση των επίμαχων λέξεων και φράσεων, που κατά την κοινή αντίληψη δύνανται να τρώσουν την δημόσια εικόνα και να πλήξουν την προσωπικότητα οποιουδήποτε ατόμου, προσδίδουν στην επίμαχη συμπεριφορά του εγκαλουμένου τον χαρακτήρα απαξιωτικής, καταφρονητικής και υβριστικής συμπεριφοράς, που εμπεριέχει όλα τα νομοτυπικά στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η επίμαχη καταγγελία επιχειρεί να εδραιώσει για το πρόσωπό μου την εικόνα ενός ανθρώπου, που τελεί αξιόποινες και εγκληματικές πράξεις, έτσι ώστε

α) να έχω στιγματισθεί και να είναι αδύνατη η αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας μου, της τιμής και της υπόληψής μου και

β) να επιτευχθεί η ηθική και περιουσιακή βλάβη και περαιτέρω η ηθική, οικογενειακή και επαγγελματική υπονόμευση εμού στον χώρο της δημοσιογραφίας, όπου επί 25 συναπτά έτη υπηρετώ με γνώμονα την αναζήτηση της αλήθειας και την ενημέρωση των ελλήνων πολιτών.

Κατά τα προεκτεθέντα, η χρήση καταφρονητικών, μειωτικών και υποτιμητικών φράσεων και χαρακτηρισμών, που χρησιμοποίησε ο εγκαλούμενος κατά τη διάρκεια του εν λόγω δελτίου ειδήσεων, συνιστούν κατάφωρη προσβολή του άλλωστε καισυνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας και δη της τιμής και υπόληψής μου ως ανθρώπου, ως επιστήμονα και επαγγελματία δημοσιογράφου και ως ενεργού πολίτη.

ΣΤ. Περαιτέρω, οι περιεχόμενοι στην επίμαχη καταγγελία του εγκαλουμένουισχυρισμοί, εάν ήθελε θεωρηθούν αληθείς, μπορούσαν να προκαλέσουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου, με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες, όπερ προδήλως εσκόπευε ο εγκαλούμενος. Ειδικώτερον, συμφώνως με τα όλως συκοφαντικά καταγγελθέντα υπό του εγκαλουμένου, ενεφανίσθην ως τελέσας σωρεία αξιόποινων και εγκληματικών πράξεων, όπερ, εάν ήθελε θεωρηθεί αληθές, μπορούσε να οδηγήσει τόσον σε εμπλοκή μου σε δικαστική περιπέτεια, όσον και στην άμεση σύλληψη και προσαγωγή ενώπιον του αρμόδιου για την άσκηση ποινικής δίωξης Εισαγγελέα Πλημ/κών, με αναπόδραστη συνέπεια τον δημόσιο διασυρμό μου, αλλά και την σωματική και ψυχική ταλαιπωρία μου.

ΙΙ. ΝΟΜΙΚΟΝ ΜΕΡΟΣ

A. Στην διάταξη του άρθρου 363 Π.Κ. ορίζεται ότι: «Αν στην περίπτωση του άρθρου 362, το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μαζί με την φυλάκιση μπορεί να επιβληθεί και χρηματική ποινή. Μπορεί επίσης να επιβληθεί και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων κατά το άρθρο 63».

B. Από τα αναλυτικώς ιστορούμενα συνάγεται ότι οι περιγραφείσες πράξεις του εγκαλούμενου πληρούν όλες τις νομοτυπικές προϋποθέσεις του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης, το οποίο τιμωρείται κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 363 Π.Κ..

ΙΙΙ. ΕΠΕΙΔΗ, τα όσα ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος είναι ψευδή, ο δε εγκαλούμενος εν γνώσει της αναλήθειάς τους προέβη στην αποδιδόμενη σε αυτόν εγκληματική πράξημε σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψή μου,

ΕΠΕΙΔΗ η περιγραφείσα εγκληματική πράξη του εγκαλουμένου πληροί τόσον την αντικειμενική όσον και την υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησής μου, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 363 Π.Κ.,

ΕΠΕΙΔΗ όλοι οι περιεχόμενοι στην παρούσα Έγκλησή μου ισχυρισμοί μου καθώς και όλα τα ιστορούμενα πραγματικά περιστατικά αποδεικνύονται τόσον από το προσκομιζόμενο με επίκληση έγγραφο απομαγνητοφώνησης του από 25-2-2008 Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του «MEGA» με τη Δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη(Βλέπε: σχετικόν 1), όσον και από το προσκομιζόμενο με επίκληση συμπιεσμένο δίσκο (CD), όπου είναι καταγεγραμμένο το επίμαχο Δελτίο Ειδήσεων (Βλέπε: σχετικόν 2),.

ΕΠΕΙΔΗ η παρούσα Έγκληση ασκείται εμπροθέσμως, ήτοι εντός 3 μηνών από την ημέρα, που έλαβα γνώση για την τελεσθείσα σε βάρος μου εγκληματική πράξη και τον αυτουργό αυτής, ήτοι εντός 3 μηνών από την 25-2-2008,

ΕΠΕΙΔΗ αυτή η Έγκληση μου είναι αληθινή, βάσιμη και νόμιμη.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Και με ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου

Εγκαλώ τον Βασίλειο Χιώτη του Παναγιώτη, δημοσιογράφο, κάτοικο Αθηνών και στην οδό Μιχαλακοπούλου, αριθμός 80 για την σε βάρος μου τέλεση του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης και ζητώ την κατά νόμον τιμωρία του.

Δηλώνω ότι παρίσταμαι ως πολιτικώς ενάγων για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστην από τις προπεριγραφόμενες παράνομες, υπαίτιες και αξιόποινες πράξεις του εγκαλουμένου, για το ποσό των 44 €, με επιφύλαξη.

Διορίζω πληρεξουσίους δικηγόρους μου, συνηγόρους υπεράσπισης της Πολιτικής Αγωγής μου και αντικλήτους μου τους δικηγόρους Αθηνών Ιωάννη Κ. Μαντζουράνη και Ιωάννη Ν. Μαγγανιάρη, αμφοτέρους κατοίκους Αθηνών και στην οδό Βαλτετσίου, αριθμός 29 (τηλέφωνα: 210-3841738, 6932-205327, 6937-092622).

Αθήνα, 23-5-2008

Ο ΕγκαλώνShare/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΜΑΤΑ

Α.Δ.Ε.Δ.Υ (1) ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ (2) ΑΓΩΓΗ (1) ΑΓΩΓΟΣΗΜΟ (1) ΑΕΔ (1) ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (1) ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (2) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (2) ΑΚΙΝΗΤΑ (2) ΑΛΑΜΠΑΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ (1) ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (3) ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ (3) ΑΝΑΚΟΠΗ ΕΡΗΜΟΔΙΚΙΑΣ (1) ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ (1) ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ (2) ΑΝΑΣΤΟΛΗ (1) ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ (2) ΑΝΕΚΔΟΤΑ (1) ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (1) ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (Α.Ε.Δ) (1) ΑΠΑΤΗ (1) ΑΠΕΡΓΙΑ (1) ΑΠΟΓΡΑΦΟ (1) ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (1) ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ (1) ΑΠΟΔΟΧΕΣ (1) ΑΠΟΛΟΓΙΑ (1) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ (3) ΑΠΟΧΗ (20) ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ (2) ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (1) ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ (14) ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (1) ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ (1) ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (1) ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ (1) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (1) ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (1) ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (5) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ (10) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (2) ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ (3) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (1) ΒΑΤΟΠΕΔΙ (3) ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ (1) ΒΙΑΣΜΟΣ (1) ΒΙΒΛΙΑ (1) ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (1) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (1) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (8) ΒΟΥΛΗ (5) ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ (1) ΓΡΙΠΗ (3) ΓΡΙΠΠΗ (1) ΓΥΝΑΙΚΕΣ (1) Δ.Σ.Α (1) ΔΑΝΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (1) ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ (1) ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ (8) ΔΑΣΗ (2) ΔΕΗ (5) ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ (1) ΔΕΥΑΚ (1) ΔΗΜΑΡΧΟΙ (1) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (2) ΔΗΜΟΙ (1) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (4) ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (1) ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ (1) ΔΗΜΟΣΙΟ (10) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (2) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (2) ΔΙΑΖΥΓΙΟ (1) ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ (1) ΔΙΑΚΟΠΕΣ (1) ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ (1) ΔΙΑΦΘΟΡΑ (22) ΔΙΚ (1) ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ (1) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (65) ΔΙΚΑΣΤΕΣ (18) ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (13) ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ (6) ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (1) ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΝΣΗΜΟ (2) ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ (6) Δικαστικοί Αντιπρόσωποι (2) ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ (1) ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (1) ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (2) ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ (62) ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ (1) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ (1) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (1) ΔΝΤ (5) ΔΟΥ (1) ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ (8) Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (1) Ε.Τ.Α.Α (3) ΕΓΓΡΑΦΑ (1) ΕΓΚΛΗΣΗ (2) ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ (6) ΕΙΣΟΔΗΜΑ (2) ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (5) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (1) ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (2) ΕΚΛΟΓΕΣ (44) ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ (1) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (1) ΕΛΛΑΔΑ (10) ΕΛΛΗΝΕΣ (8) ΕΛΤΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ (3) ΕΜΠΟΡΟΣ (1) ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ (2) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (12) ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ (1) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (1) ΕΠΙΔΟΜΑ (1) ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ (1) ΕΠΙΚΟΛΛΟΥΜΕΝΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΝΑΚΙΑ (1) ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (1) ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ (2) ΕΡΓΑΣΙΑ (2) ΕΤΑΑ (1) ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ OFF SHORE (1) ΕΥΘΥΜΑ (25) ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (3) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (4) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (1) ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ (27) ΕΦΕΣΙΣ (1) ΕΦΟΡΙΑ (1) ΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΥ (1) ΙΣΟΤΗΤΑ (1) ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΙΤΑΛΙΑ (1) Κ.Ο.Κ (1) ΚΑΜΕΡΕΣ (2) ΚΑΡΑΛΙΓΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (1) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (17) ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (1) ΚΑΣΜΙΡΤΖΗΔΙΣ (1) ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ (1) Καταλογισμοι απο ελεγκτικο συνεδριο (1) ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ (3) ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ (1) ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ (1) ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ (1) ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1) ΚΕΑΟ (1) ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ (3) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (1) ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΠΑΓΕΛΜΑΤΑ (1) ΚΛΕΙΩΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (1) ΚΛΗΡΙΚΟΙ (1) ΚΟΖΑΝΗ (2) ΚΟΛΕΓΙΑ (1) ΚΡΑΤΟΣ (1) ΚΡΙΤΙΚΗ (1) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (8) ΚΥΡ (1) ΚΩΔΙΚΑΣ (1) ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (1) ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (1) ΛΑ.Ο.Σ (1) ΛΑΜΟΓΙΑ (21) ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (1) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (1) ΜΑΚΗΣ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑΣ (1) ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ (1) ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΠΟΙΝΗΣ (1) ΜΗΝΥΣΗ (1) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (3) ΜΙΖΕΣ (7) ΜΙΣΘΟΣ (1) ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ (2) ΜΝΗΜΟΝΙΟ (3) ΜΟΥΣΙΚΗ (1) ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ (1) ΜΠΑΣΚΕΤ (2) ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ (1) ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (1) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (6) ΝΕΟΛΑΙΑ (1) ΝΟΜΙΚΑ (1) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (2) ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ (1) ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (1) ΝΠΔΔ (1) ΝΤΕΡΕΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (1) Ο.Α.Σ.Θ (1) Ο.Δ.Υ.Ε (1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (23) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (9) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ (1) ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ (2) ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (5) ΟΠΑΠ (1) ΟΤΑ (2) ΠΑ.ΣΟ.Κ (11) ΠΑΓΙΑ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (2) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (Π.Ε.Δ) (4) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (1) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (2) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (1) ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ (2) ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ (2) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ (6) ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΒΟΛΑ (2) ΠΑΡΑΒΟΛΟ (2) ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (1) ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ (1) ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ (4) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ (1) ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ (2) ΠΕΤΡΟΥΛΑ (2) ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ (11) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (1) ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (1) ΠΟΙΗΣΗ (1) ΠΟΙΝΗ (2) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ (1) ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (1) ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (2) ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (9) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (1) ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΥΠΟΘΗΚΗΣ (1) ΠΡΟΣΤΙΜΑ (1) ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (3) ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ (2) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (3) ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (2) ΡΕΜΟΥΛΕΣ (23) ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ (2) ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ (5) ΡΥΘΜΙΣΗ (3) ΣΕΙΣΜΟΔΑΝΕΙΑ Ε.Τ.Α.Α (1) ΣΕΞ (7) ΣΙΔΕΡΗΣ ΗΛΙΑΣ (1) ΣΙΟΥΦΑΣ (1) ΣΚΟΠΙΑ (2) ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1) ΣτΕ (1) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (2) ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ (2) ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ (8) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (1) ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ (1) ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ (3) ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1) ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (1) ΣΥΝΤΑΓΜΑ (2) ΣΧΟΛΙΑ (1) ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ (1) ΣΩΚΡΑΤΗΣ (1) ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (2) Τ.Α.Ν. (1) Τ.Ε.Ε (1) Τ.Υ.Δ.Ε (2) ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ (2) ΤΑΝ (1) ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ (16) ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (1) ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥ (1) ΤΕΧΝΗ (1) ΤΖΟΓΟΣ (1) ΤΙΜΕΣ (1) ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ (1) ΤΟΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (1) ΤΟΚΟΣ (7) ΤΡΑΠΕΖΕΣ (45) ΤΡΟΪΚΑ (2) ΤΡΟΧΑΙΑ (1) ΤΣΙΜΑΣ (1) ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ (1) ΤΥΠΟΣ (2) ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (1) Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (3) ΥΓΕΙΑ (2) ΥΔΡΕΥΣΗ (1) ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ (17) ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ (1) ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ (1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (2) ΥΠΟΥΡΓΟΙ (7) ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (13) ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (1) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (2) ΦΑΡΜΑΚΑ (1) ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (1) ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ (8) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (22) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (3) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ (1) ΦΟΡΟΣ (1) ΦΠΑ (2) ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ (1) ΦΥΛΑΚΕΣ (4) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΧΑΡΑΤΣΙ (4) ΧΙΟΥΜΟΡ (29) ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (2) ΧΡΕΟΣ (2) ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ (2) ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ (1) ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ INTERNET (1) ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ (7) ΨΩΜΙΑΔΗΣ (1) BILL GATES (1) Blogs (13) GOLDEN BOYS (1) OIKONOMIA (6) SIEMENS (16) TIPS KAI TRICKS (1) U.S.A (1)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

"Ο Δικηγόρος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός και ένας από τους παράγοντες του τρίπτυχου της λειτουργίας και της απονομής της Δικαιοσύνης (Δικαστικοί Λειτουργοί, Δικηγόροι, Δικαστικοί υπάλληλοι).
Αποστολή και προορισμός του είναι να συμβάλλει με την συμμετοχή του στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και με την άσκηση του λειτουργήματός του στην ορθή απονομή του Δικαίου.

Προϋπόθεση για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης είναι η ύπαρξη και η απρόσκοπτη λειτουργία Κράτους Δικαίου. Ο Δικηγόρος αγωνίζεται για την ύπαρξη, διατήρηση και κατοχύρωση όλων των προϋποθέσεων της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ειδικότερα:
 α)Είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
 β)Υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση το Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. 
γ)Αγωνίζεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής τυραννίας, αυταρχικής εξουσίας, παραβιάσεως των συνταγματικών ελευθεριών και παρανομίας.
δ)Υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εναντίον οποιασδήποτε μορφής επεμβάσεως της εκτελεστικής εξουσίας και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα, μέσα και έξω από τη Δικαστική λειτουργία.
ε)Είναι ο φυσικός υπερασπιστής των αδικουμένων και καταπιεζομένων.

Ο Δικηγόρος δεν περιορίζεται μόνο στα στενά επαγγελματικά του συμφέροντα. Ενδιαφέρεται γα τα γενικότερα προβλήματα της Χώρας, προσφέρει τις γνώσεις του και τις υπηρεσίες του για την πρόοδό της και ασκεί το λειτούργημά του, κατά τρόπο ώστε να είναι χρήσιμος και στα άτομα και στο Κοινωνικό Σύνολο".

ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

"Λέμε "ο θεσμός της Δικαιοσύνης", αλλά η Δικαιοσύνη δεν είναι απαραίτητα θεσμός για όλους. Σύμφωνα με τα λεξικά η Δικαιοσύνη είναι αρετή. Για τους νομικούς αντιπροσωπεύει τον σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου. Για τους θεολόγους και τους κληρικούς τον σεβασμό προς τον άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού επί Γης. Για τους ανθρώπους του νόμου, εξάλλου, η Δικαιοσύνη είναι βιοποριστικό επάγγελμα, ενώ για την εξουσία είναι όργανο - εργαλείο. Και μόνο για τους πολίτες η Δικαιοσύνη είναι θεσμός."


ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ....

"Tο ζητούμενο της Δικαιοσύνης είναι ζητούμενο πλέον που εντάσσεται στον ρομαντισμό".

ΕΙΠΑΝ...

"Αφήστε την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της" σημαίνει:

Να επιβάλλει αυταρχικές ποινές.

Να εφαρμόζει τρομονόμους.

Να συγκαλύπτει σκάνδαλα.(Αγνωστος)

"Το λογικό δεν έχει ανάγκη αποδείξεως".(Θανάσης Κανελλόπουλος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης)

"Η νομική είναι σοφή επιστήμη,αλλά και αφορμή πάσης φύσεως παρανομιών".(Γεώργιος Ζορμπάς,πρώην Εισαγγελέας και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες πράξεις και ενέργειες σε ρήση του πρώην υπ. Δικαιοσύνης)

"Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ".(ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ)

"Ποτέ τόσο λίγοι δεν έκλεψαν τόσο πολλά από τόσους πολλούς σε τόσο λίγο χρόνο".(Αγνωστος)

"Η Κατοχή μας κόστισε λιγότερο".(Αγνωστος)

Οταν λέμε παραδικαστικό, εννοούμε δικαστικό με παρά (ή παράδες)

"Η έκφραση "γυμνή αλήθεια" έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως τον συμφέρει".(Αγνωστος)

"...Στα ασφαλιστικά μέτρα όποιος έχει δίκιο να φοβάται, κι όποιος έχει άδικο να ελπίζει...".(παληός Πρόεδρος ΔΣΑ)

«Πονάω που βλέπω όλα να σαπίζουν σ' αυτόν τον τόπο.Στην εξουσία πάντοτε οι φαύλοι.Κι'αν φανεί κάποιος μια μέρα έντιμος,σε δέκα μέρες σκαρτεύει.Φέρνεις άλλον,βγαίνει χειρότερος».(ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ Εκκλησιάζουσες στίχοι 174-179)

Ταδε.....εφη

Ταδε.....εφη
1.- Η Δημοκρατια μας αυτοκαταστρεφεται διοτι κατεχρασθη το δικαιωμα της ελευθεριας και της ισοτητας, διοτι εμαθε τους πολιτες να θεωρουν την αυθαδεια ως δικαιωμα, την παρανομια ως ελευθερια, την αναιδεια του λογου ως ισοτητα και την αναρχια ως ευδαιμονια” ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ(436 π.Χ-338 π.Χ.) 2.- Οι διοικουντες, (Σολων και Κλεισθενης) κατ' εκεινον τον χρονον την πολιν, δεν ιδρυσαν πολιτευμα ονομαζομενον μεν δι' ονοματος κοινοτατου και ωραιοτατου, μη φαινομενον δε εις την εφαρμογην τοιουτον εις τους ζωντας κατ' αυτο, ουδε ιδρυσαν τοιουτον πολιτευμα το οποιον κατα τετοιον τροπον εξεπαιδευε τους πολιτας, ωστε να θεωρουν την μεν ακολασιαν δημοκρατιαν, την δε παρανομιαν ελευθεριαν, την αυθαδειαν ισονομιαν, ευτυχιαν δε την αδειαν του να πραττη καθενας ταυτα, αλλ' ιδρυσαν πολιτευμα το οποιον με το να μιση και να τιμωρη τους τοιουτους εκαμνεν ολους τους πολιτας καλυτερους και σωφρονεστερους. (ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ Αρεοπαγιτικος, Περι Ειρηνης. Μεταφρασις Σ. Τζουμελεας. Αθηνα: Παπυρος 1949).

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, NΟΜΩΝ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Hide-Απόκρυψη / Show-Εμφάνιση

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ,NΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
- Έργο της ρητορικής δεν είναι μόνο να πείθει, αλλά και να εξευρίσκει σε κάθε θέμα τα υπάρχοντα πειστικά επιχειρήματα. Αριστοτέλης
- Κανένας νόμος δεν μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων. Αρχαίο ρητό
- Οι πόλεις δεν διοικούνται σωστά με τους νόμους αλλά με την ηθική συμπεριφορά των πολιτών. Ισοκράτης 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας
- Η καλύτερη διακυβέρνηση είναι εκείνη όπου ο λαός υπακούει στους άρχοντες κι οι άρχοντες στους νόμους. Σόλων, 630-560 π.Χ., Αθηναίος νομοθέτης & φιλόσοφος
Nullum poena sine legum. μτφρ: καμιά ποινή χωρίς νόμο. Θεμελιώδες νομικό αξίωμα
Lex malla, lex nulla Θωμάς Ακινάτης, 1225-1274, Ιταλός Δομινικανός μοναχός & φιλόσοφος μτφρ: ο κακός νόμος, δεν είναι καθόλου νόμος
Inter arma silent leges μτφρ: ανάμεσα στα όπλα (δηλ. στον πόλεμο) οι νόμοι σιγούν
Necessitas non habet legem μτφρ: η ανάγκη δεν ξέρει νόμο
Testis unus, testis nullus. μτφρ: είς μάρτυς, ουδείς μάρτυς.
Dura lex, sed lex. μτφρ: σκληρός νόμος, αλλά νόμος.
Ratio legis est anima legis μτφρ: η αιτία του νόμου είναι η ψυχή του νόμου
Salus populi suprema lex Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός μτφρ: η ευημερία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος
Pacta sunt servanta. μτφρ: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται
Οι άχρηστοι νόμοι αδυνατίζουν τους χρήσιμους νόμους. Montesquieu, 1689-1755, Γάλλος στοχαστής
Είναι νόμιμο διότι το θέλω. Λουδοβίκος 16ος, 1754-1793, Γάλλος βασιλιάς [1774-1792]
Όποτε ο «Α» προσπαθεί να επιβάλλει με νόμο τις ηθικές του απόψεις στον «Β», ο «Α» είναι κατά πάσα πιθανότητα απατεώνας. H.L. Mencken, 1880-1956, Αμερικανός Αρθρογράφος
Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν. Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιών, Σκύθης ηγεμόνας & φιλόσοφος
Είναι πιο εύκολο να νομοθετείς ορισμένα πράγματα από το να τα νομιμοποιείς. Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέας
Είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων. Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας
Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί Anatole France, 1844-1924, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1921
Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πως φτιάχνονται δυο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα. Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος
Όσο πληθαίνουν οι νόμοι, πολλαπλασιάζονται οι παράνομοι. Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.χ., Κινέζος φιλόσοφος
Ένοχος ένοχον ου ποιεί. Νομικό αξίωμα
Έχουμε 35 εκατομμύρια νόμους για να επιβάλλουμε δέκα εντολές. Oliver G. Wilson, Αμερικανός ιεροκήρυκας
Σχετικά με το νόμο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας το εξής: κάτω από αυτό το ψυχρό, σκληρό, απρόσωπο εξωτερικό χτυπάει μια ψυχρή, σκληρή, απρόσωπη καρδιά. David Frost, 1939 -, Βρετανός δημοσιογράφος
Σε χίλιες λίβρες νόμου δεν υπάρχει ούτε μια ουγκιά αγάπης. John Ray, 1627-1705, Άγγλος φυσιοδίφης
Μισώ τους εγκληματίες που στηρίζονται επάνω στους νόμους. Louis Scutenaire, 1905-1987, Βέλγος σουρεαλιστής & Αναρχικός
Το κακό όταν είσαι παράνομος είναι ότι δεν έχεις την προστασία του νόμου. Truman Capote, 1924-1984, Αμερικανός συγγραφέας
Να είσαι νομοθέτης είναι η πιο εκλεπτυσμένη μορφή τυραννίας. Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος
Οι νόμοι -όπως τα σπίτια- γέρνουν και στηρίζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Edmund Burke, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος
Καμιά προσπάθεια επιβολής του νόμου δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που ανάγεται πίσω στην οικογένεια. J. Edgar Hoover, 1895-1972, Αμερικανός, διευθυντής του FBI
Οι νόμοι είναι όπως οι παροιμίες. Πάντα βρίσκουμε έναν που να δικαιολογεί την παράβαση ενός άλλου. Henri Maret, 1805-1884, Γάλλος κληρικός
Οι πολλοί νόμοι σε μια χώρα είναι, όπως οι πολλοί γιατροί, σημείο αδυναμίας κι αρρώστιας. Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας
Οι νόμοι είναι η κυριαρχία των κυριάρχων. Λουδοβίκος 14ος, 1638-1715, Γάλλος βασιλιάς, ο βασιλιάς «Ήλιος»
Όποιος είναι αυστηρότερος από τους νόμους είναι τύραννος. Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος
Αποφεύγετε, περισσότερο από καθετί, τις δίκες: επηρεάζουν τη συνείδησή σας, βλάπτουν την υγεία σας και αφανίζουν την περιουσία σας. Jean de La Bruyère, 1645-1696, Γάλλος συγγραφέας
Οι δικηγόροι είναι σαν τους κάστορες. Μπαίνουν στο ρέμα και το μπλοκάρουν. John Naisbitt, Αμερικανός συγγραφέας & μελλοντολόγος
Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες θα ‘τανε αληθινή σωτηρία Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979
Οι Πέρσες είχαν ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο όταν πέθαινε ο βασιλιάς, επικρατούσε για πέντε μέρες ανομία για καταλάβει ο κόσμος πόσο άξιος ήταν ο βασιλιάς και πόσο χρήσιμοι οι νόμοι. Σερήνος ο Αντιονεύς, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας Μαθηματικός
Δεν υπάρχουν αρκετές φυλακές, αρκετή αστυνομία, αρκετά δικαστήρια για να μπορέσουν να επιβάλλουν ένα νόμο που δεν στηρίζεται από τον λαό. Hubert Humphrey, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι νόμοι είναι μια εφεύρεση της ανώτερης τάξης, ώστε, με το λεγόμενο νομικό τρόπο, να μην αφήνει τις κατώτερες τάξεις να σηκώνουν κεφάλι. August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας
Οι αδύναμοι άνθρωποι θέλουν να εξαρτώνται για να έχουν προστασία. Όσοι φοβούνται τους ανθρώπους αγαπούν τους νόμους. Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος
Ο νόμος δεν υποκρίνεται ότι τιμωρεί όλα όσα είναι παράνομα. Αυτό θα δημιουργούσε σοβαρές εμπλοκές με τις επιχειρήσεις. Clarence Darrow, 1857-1938, Αμερικανός νομικός & άθεος
Η αυστηρότητα των νόμων εμποδίζει την εφαρμογή τους. Montesquieu, 1689-1755, Γάλλος στοχαστής
Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος
Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη. Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός
Είναι μέσα στη σιωπή των νόμων που γεννιούνται οι μεγάλες πράξεις. Μαρκήσιος Ντε Σαντ, 1740-1814, Γάλλος συγγραφέας («Σαδισμός»)
Είναι δυνατό κάποιος να μην έχει παραβιάσει ποτέ ούτε έναν νόμο, και παρ' όλα αυτά να είναι παλιάνθρωπος. Herman Hesse, 1877-1962, Γερμανός συγγραφέας
Δικαιοσύνη είναι το δίκαιο των αδύναμων. Joseph Joubert, 1754-1824, Γάλλος γνωμικογράφος
Ένας άνθρωπος που έχει τιμωρηθεί, δεν θα είναι στο εξής λιγότερο επιρρεπής προς μια δεδομένη συμπεριφορά. Στην καλύτερη περίπτωση, μαθαίνει πώς να αποφεύγει την τιμωρία. B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος
Κατά τους Κινέζους, οι αυτοκράτορες που πλησιάζουν στο τέλος τους, εκδίδουν αναρίθμητους νόμους. Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957
Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους ανθρώπους να έχουν σεβασμό στο νόμο και στην τάξη, μέχρι να διδάξουμε σεβασμό σ’ αυτούς που έχουμε εμπιστευθεί να εφαρμόσουν το νόμο. Hunter S. Thompson, 1937-2005, Αμερικανός συγγραφέας

ΡΗΤΑ - ΓΝΩΜΙΚΑ - ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

Hide-Απόκρυψη / Show-Εμφάνιση

“Μετά βδελυγμίας”= με αηδία,με αποστροφή
"(Το) απευκταίον" = δυσάρεστο,συμφορά.
“Εξ υπαρχής “= από την αρχή.
“Εξ απαλών ονύχων” = (μτφ).από μικρό παιδί,από νήπιο(Πβ.Ανθολ.Παλατ.V.128) και “επιφανειακά”.
“Αυτολεξεί”= με τις ίδιες ακριβώς λέξεις.
“Ασυζητητί”= αδιαμφισβήτητα, ανεπιφύλακτα.
“Ατιμωρητί”= χωρίς τιμωρία.
“Αρχαϊστί”= στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
Εξεμέτρησε το ζην = Πέθανε,τελείωσε η ζωή του.

 Εξέστω Κλαζομενίοις ασχημονείν =Ας επιτραπεί στους Κλαζομένιους να α-
σχημονούν(όχι όμως σε εμάς).(Τη φράση αυτή την είπαν οι έφοροι της Σπάρτης ,όταν τους καταγγέλθηκε ότι οι απεσταλμένοι των Κλαζομενών{ Ιωνική πόλη}λέρωσαν τους θρόνους τους στη γερουσία με καπνιά).

 Εξ ημισείας =Μισά μισά,από μισά ο καθένας.

 Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια = Λαμβάνοντας υπόψη τα δικά του κρίνει τα ξένα.Εξομοιώνει ξένα πράγματα με τη δική του κατάσταση.

 Εξις δευτέρα φύσις = Η συνήθεια καταντά δεύτερη φύση

 Εξ οικείων τα βέλη = Οι επιθέσεις προέρχονται από οικεία πρόσωπα.

 Εξ ολοκλήρου = ολοκληρωτικά.

 Εξ ονόματος = εκ μέρους,ως εκπρόσωπος.

 Εξ’ όνυχος τον λέοντα = Λέμε τη φράση ,όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι από κάποια μικρή ένδειξη μπορεί να διαφανεί ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου
Εξ’ ορισμού =δικαιωματικά,επίσημα.

 Εξ ‘ου =από όπου.

 Εξ όψεως =από την όψη.

 Εξ υπαρχής = από την αρχή.

 Εξ υφαρπαγής = από κλοπή.

 Εξ ‘ύψους = από τον ουρανό.
Εξωθεν = Από έξω.
μύριοι= δέκα χιλιάδες ΑΛΛΑ μυρίοι= αναρίθμητοι.
Κατ’ αρχήν= κυρίως, βασικά ΑΛΛΑ Κατ’ αρχάς= αρχικά.
“Μεταξύ σφύρος και άκμονος” = ανάμεσα σε δύο εμπόδια,σε δύο κακά.
“Εκ των ων ουκ άνευ(sine qua non)” = Αναφέρεται σε πράγμα,στοιχείο ή ιδιότητα,που είναι απαραίτητα ή αναντικατάστατα σε κάτι ή για κάτι.
“Νήδυμος ύπνος” = βαθύτατος ύπνος.
“Πνέω τα λοίσθια “= ψυχορραγώ,βρίσκομαι στα πρόθυρα του θανάτου.

 “Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται” = Οταν κανείς δυστυχήσει όλοι κοιταζουν να επωφεληθούν από τη δυστυχία του.
“Ερρέτω” = πήγαινε στο διάβολο,ας πάει κατά διαόλου.
“De profundis”Λατιν.=εκ βαθέων , από τα βάθη της ψυχής μου.
«Μηδέν ἂγαν»= τίποτε σε υπερβολικό βαθμό.
“Επί τον τύπον των ήλων”= Λέγεται για ανθρώπους που είναι δύσπιστοι και θέλουν απτές αποδείξεις, για να πειστούν για κάτι.Π.χ. «Αυτός ,αν δε βάλει το χέρι του επί τον τύπον των ήλων ,δεν πιστεύει τίποτε απʼόσα του είπαμε»(Από την περίφημη φράση που είπε ο άπιστος Θωμάς ,όταν τον πλη-ροφόρησαν οι άλλοι μαθητές για την Ανάσταση του Χριστού.Πβ.Ιω.Κ.25).
“Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα “= λέγεται συνήθως σε εκείνους που καυχώνται για προγενέστερα ανεπιβεβαίωτα κατορθώματά τους και προκαλούνται τώρα να τα επαναλάβουν,για να αποδείξουν ότι δε λένε ψέματα [η φράση προέρχεται από τον αισώπειο μύθο «Ανήρ κομπαστής»]

 “Εν τη ρύμη του λόγου “= στη ροή της κουβέντας.
“Κομίζω γλαύκα ες Αθήνας ” = Μεταφ.Λέγεται γιʼαυτούς που μιλούν για πολύ γνωστά πράγματα ,σαν να ήταν εντελώς νέα και άγνωστα.
“Από καθέδρας” = με ύφος αυθεντικό,δογματικό.Π.χ «ομιλεί από καθέδρας».(ομιλεί με ύφος μη επιδεχόμενο αντίρρηση)Λατινικά : ex cathedra.

 “Αιδώς Αργείοι” =Ντροπή κύριοι!Δεν ντρέπεστε επιτέλους;"
« Γῆ πάντα τίκτει και πάλιν κομίζεται»= όλα από τη γη γεννιούνται και σ’αυτήν ξαναγυρνούν [Μενάνδρου Γνῶμαι Μονόστιχοι 89].
“Κύμβαλον αλαλάζον “ = μεταφ.λέγεται για άνθρωπο που απηχεί ξένες γνώμες άκριτα. “Εν ριπή οφθαλμού“ = Μεταφ.Ακαριαία,ξαφνικά.
“Κρανίου τόπος “ = Λέγεται για κάποιο μέρος ,όπoυ η ζωή σʼαυτό είναι πραγματική κόλαση.
“Μετά λόγου γνώσεως” = με πλήρη επίγνωση των πραγμάτων.
“Πύρρειος νίκη “= νίκη που συνεπάγεται όμως τεράστιες απώλειες.Νίκη που συνεπιφέρει και στον νικητή μεγάλη φθορά,έτσι ωστε να ισοδυναμεί με ήττα(Η φράση προήλθε από την αιματηρή νίκη του Πύρρου εναντίον των Ρωμαίων στην Ηράκλεια της Ιταλίας το 280 π.Χ.
“Έπεα πτερόεντα” = Φτερωτά λόγια ,λόγια του αέρα. Π.χ « Δεν παίρνω ποτέ στα σοβαρά προφορικές υποσχέσεις .ʼΟλα αυτά για μένα είναι έπεα πτερόεντα»
“Εστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθʼορά” = Υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης
που βλέπει τα πάντα,τίποτε δε μένει ατιμώρητο.
“Είπα και ελάλησα ,αμαρτίαν ουκ έχω “= Η φράση χρησιμοποιείται με την έννοια :εγώ ξεκαθάρισα από πριν τη θέση μου,προειδοποίησα για τη στάση μου-τώρα δεν έχω καμιά ευθύνη για ό,τι έγινε ή ό,τι θα γίνει.

 “Ειρήσθω εν παρόδω” = ας ειπωθεί παρενθεντικά, παρεμπιπτόντως.
“Αμ’έπος αμ’έργον” = το’πε και το’κανε.(Ηρόδοτος ΙΙΙ135 «αμα έπος τε και έργον εποίει» δηλ. μόλις ξεστόμιζε το λόγο ,έκανε και το έργο).
“Αβρόχοις ποσί”= με στεγνά πόδια.Μεταφ.=χωρίς κόπο,χωρίς ζημιά(ηθική ή υλική).Π.χ «Αντε τυχερέ ξέμπλεξες από αυτήν την ιστορία αβρόχοις ποσί». Προέλευση :Από την γνωστή βιβλική ιστορία της διέλευσης των Εβραίων μέσα από την Ερυθρά θάλασσα,χωρίς να βραχούν τα πόδια τους.»Αι εξακόσιαι εκείναι χιλιάδες αι την Ερυθράν θάλασσαν αβρόχοις ποσί διαπεράσαι …» Αετόν ίπτασθαι διδάσκεις; (Μαθαίνεις τον αετό να πετά;)
Αμ' έπος αμ´έργον = πρόκειται για αρχαιοπρεπή φράση και σημαίνει χωρίς καθυστέρηση, αμέσως.
Μεταξύ σφύρας και άκμονος (ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι) = λέγεται για κάποιον που αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και δεν μπορεί να απαλλαγεί απ' αυτές.
Υπό την αίρεση = υπό την προϋπόθεση, με τον όρο.
Υπό αίρεση = σε εκκρεμότητα.
Αιχμή του δόρατος = το βασικότερο όπλο μιας στρατηγικής, μιας επιθετικής πολιτικής. Π.χ. Τα κοινοτικά προγράμματα αποτελούν, για την ελληνική οικονομία, την αιχμή του δόρατος.
Δελφίνα νήχεσθαι διδάσκεις; (Μαθαίνεις κολύμπι στο δελφίνι;)
Αιγιαλω λαλείς; (Μιλάς στο γιαλό;)
Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος = προθυμοποιούμαι να κάνω κάτι το οποίο είμαι υποχρεωμένος να κάνω.
Ανεμον διώκεις; (Κυνηγάς τον άνεμο;)
Πνέω τα λοίσθια = βρίσκομαι στα τελευταία μου.
Ομφάλιος λώρος = κάθε μορφής σύνδεσμος με πρόσωπα και πράγματα από τα οποία δεν μπορούμε να αποκοπούμε.
Ανέμω διαλέγης; (Μιλάς με τον άνεμο;)
Παρά θιν' αλός = στη θάλασσα, στην παραλία.
Εν κρυπτώ και παραβύστω = κρυφά και μυστικά.
Θέατρο του παραλόγου = κάθε κατάσταση παραλογισμού.
Απέχω παρασάγγας = έχω τεράστια διαφορά σε κάτι από κάποιον άλλον.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ = λέγεται για πρόσωπα που βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων και έχουν προσωπική αντίληψη των γεγονότων.
Αντί πινακίου φακής = με ευτελές αντάλλαγμα. Π.χ. τους βρήκαν στην ανάγκη και αγόρασαν την επιχείρηση αντί πινακίου φακής.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά = για περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται αμερόληπτη και δίκαιη μεταχείρηση.
Πνέω μένεα = είμαι έντονα εξοργισμένος με κάποιον.
Επί ξυρού ακμής = στην κόψη του ξυραφιού, στο κρίσιμο σημείο μιας κατάστασης ή ενέργειας.
Περί όνου σκιάς = λέγεται για θέμα ανάξιου λόγου.
Ονειρο θερινής νυκτός = κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Δικτύω άνεμον θηράς; (Κυνηγάς με απόχη τον άνεμο;)
Εις ύδωρ γράφεις; (Γράφεις στο νερό;)
Τηρώ σιγήν ιχθύος = δεν παίρνω θέση για κάτι, αποφεύγω να σχολιάσω.
Ελαίω πυρ σβεννύεις; (Σβήνεις με λάδι τη φωτιά;)
Θάλασσαν αντλείς; (Αντλείς τη θάλασσα;)

Εκ των ων ουκ άνευ = απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση.
Ανθρακες ο θησαυρός = για να δηλωθεί διάψευση προσδοκιών.
Κοσκίνω ύδωρ φέρεις; (Μεταφέρεις νερό με κόσκινο;)
Κωφού κτυπάς θύραν; (Στου κουφού την πόρτα χτυπάς;)
Εξ απορρήτων = ο μυστικοσύμβουλος.
Αυθωρεί και παραχρήμα = αμέσως, χωρίς καμμία καθυστέρηση.
Αχίλλειος πτέρνα = το τρωτό, το αδύνατο σημείο κάποιου.
Τράγον άμέλγεις; (Αρμέγεις τράγο;)

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω = λέγεται στις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορεί τους άλλους, χωρίς να αναλογίζεται και τη δική του ευθύνη.
Μετά βδελυγμίας = όταν εκδηλώνουμε το αίσθημα της ηθικής αποστροφής για κάτι ψυχρό και αηδιαστικό.
Βίος και πολιτεία = λέγεται για κάποιον που έχει πολυπαθή ή περιπετειώδη ζωή.
Τυφλώ κάτοπτρον χαρίζη; (Κάνεις δώρο σε τυφλό καθρέφτη;)
Φαλακρώ κτένας δανείζεις; (Δανείζεις χτένα σε φαλακρό;)
Ωόν τίλλεις; (Μαδάς το αυγό;)

Τα ωά ταίς θριξίν! Το έκοψε στην τρίχα!
Επεα πτερόεντα = λόγια χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα.
Προς επίρρωσιν = προς ενίσχυση.
Αεί όμοιος ει! Πάντα ο ίδιος είσαι!
Μαίνομαι και παραπαίω! Είμαι τρελλός και παλαβός!
Οίχεται αποπτάμενος. Φεύγει πετώντας.

Εξιλαστήριο θύμα = όταν δεν λογοδοτεί ο πραγματικός ένοχος αλλά κάποιος άλλος που είναι εντελώς αθώος ή βαρύνεται ελάχιστα.
Διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου = διαμαρτύρομαι έντονα και υποστηρίζω ότι είμαι αθώος. Συχνά λέγεται ειρωνικά για κάποιον που παριστάνει τον αθώο.
Κεραυνός εν αιθρία = λέγεται σε απροσδόκητα και εντυπωσιακά γεγονότα.
Ω 'γαθέ, όρα τι ποιείς! Καλέ, κύττα τι κάνεις!
Κομίζω γλαύκας εις τα Αθήνας = παρουσιάζω ως καινούργιο ή πρωτοποριακό κάτι που είναι ήδη γνωστό.
Παίζω εν ου παικτοίς = αντιμετωπίζω χωρίς σοβαρότητα κάτι που απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση.
Ου παντός πλειν ες Κόρινθον = δεν είναι όλοι ικανοί για ένα δύσκολο στόχο. Χαιρέτω δη. Χαιρέτα το!
Ο κύβος ερρίφθη = λέγεται για κάτι που έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα
. Τα άγια τοις κυσί (τα άγια στος σκύλους) = όταν εμπιστευόμαστε την προστασία και τήρηση των κανόνων του δικαίου και των αξιών σε ανάξια πρόσωπα.
Ανακρούω πρύμναν = υποχωρώ.
Δρυός πεσούσης πας ανηρ ξυλεύεται = όταν χάσει κάποιος τη δύναμή του κάποιοι τρέχουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία εις βάρος του.
Είεν δη. Ας είναι λοιπόν!
Ως έπος ειπείν. Που λέει ο λόγος.
Ωχετ' απιών. Πήγε να φύγει.ου φιδιού = οτιδήποτε ευνοεί ή σχετίζεται με την ανάπτυξη του νεοναζισμού.
Τουτί τι ήν; Τι είν' τούτο;(!)
Ωδινεν όρος και έτεκε μυν (κοιλοπόνησε το βουνό και γέννησε ποντίκι) = λέγεται για εντυπωσιακές προσπάθειες που καταλήγουν σε ασήμαντο αποτέλεσμα.
Ουκ αφέξεταί μου τω χείρε. Δεν το γλυτώνω το ξύλο.

Και τι δει λέγειν. Και που να στα λέω!
Τι εστι το πράγμα; Που το πάει το πράγμα;
Οίνος... και παίδων ην αληθής. Από παιδί κι από κρασί μαθαίνεις την αλήθεια!
Μεταξύ των λόγων. Πάνω στην κουβέντα.
Τι σοι φαίνεται; Πώς σου φαίνεται;
Παύσαι προς με καλλωπιζόμενος. Πάψε να μου κουνιέσαι.
Αν ης ος ει, λέγε θαρρών. Αν είσαι αυτός που είσαι, λέγε θαρρετά.
Δος μοι έτι πρόφρων και μοι τεόν ούνομα ειπέ αυτίκα νυν, ίνα τοι δω ξείνιον, ω κε συ χαίρης! [Κι ακόμα δός μου πρόθυμα και πες μου τ' όνομά σου τώρα ευθύς, γιά να σου δώσω δώρημα που σύ θα το χαρείς! ] Να ζήσης καβαλάρη μου, γιά πες μου τ' όνομά σου, και χάρισμα βασιλικό θα κάνω τσ' αφεδιάς σου! (δημ. τραγούδι) Κοντός ψαλμός αλληλούια = η φράση χρησιμοποιείται για υπόθεση που σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματά της και δεν μπορούμε με σιγουριά να κάνουμε πρόγνωση.
Ο λύκος έχει τ' όνομα κι η αλεπού τη χάρη = λέγεται για κάποιον που επιτυγχάνει περισσότερα με την πονηριά και την πανουργία, παρά με την επιθετικότητα και τη δύναμη.
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε = όταν υπάρχει ασυνεννοησία ή όταν κάποιος αποφεύγει να πάρει θέση για το θέμα που συζητείται.
Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος = προθυμοποιούμαι να κάνω κάτι το οποίο είμαι υποχρεωμένος να κάνω.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα = για να δικαιολογηθούν παράνομες και κατακριτέες πράξεις που επιτελούνται για την επίτευξη ιερού ή υψηλού στόχου.
Ομφάλιος λώρος = κάθε μορφής σύνδεσμος με πρόσωπα και πράγματα από τα οποία δεν μπορούμε να αποκοπούμε.
Πέφτουν οι μάσκες = αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις κάποιου.
Θέατρο του παραλόγου = κάθε κατάσταση παραλογισμού.
Απέχω παρασάγγας = έχω τεράστια διαφορά σε κάτι από κάποιον άλλον.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ = λέγεται για πρόσωπα που βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων και έχουν προσωπική αντίληψη των γεγονότων.
Αντί πινακίου φακής = με ευτελές αντάλλαγμα. Π.χ. τους βρήκαν στην ανάγκη και αγόρασαν την επιχείρηση αντί πινακίου φακής.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά = για περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται αμερόληπτη και δίκαιη μεταχείρηση.
Πνέω μένεα = είμαι έντονα εξοργισμένος με κάποιον.
Ονειρο θερινής νυκτός = κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Η στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε = λέγεται ειρωνικά για να δηλωθεί πως για κάτι που δεν πάει καλά προφανώς φταίμε οι ίδιοι.
Σφάξε με, αγά μου, ν' αγιάσω = λέγεται στις περιπτώσει που κάποιοι δείχνουν παθητική στάση απέναντι σε εχθρικές προκλήσεις και παραιτούνται από κάθε προσπάθεια αντίστασης.
Τηρώ σιγήν ιχθύος = δεν παίρνω θέση για κάτι, αποφεύγω να σχολιάσω.
Με σημαδεμένη τράπουλα = όταν δεν τηρούνται οι κανόνες της αμεροληψίας και της δικαιοσύνης και το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο.
Σημείο τριβής = για περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη αντιπαράθεση και αδυναμία σύγκλισης απόψεων.
Ανθρακες ο θησαυρός = για να δηλωθεί διάψευση προσδοκιών.
Ανοιχτοί λογαριασμοί = εκκρεμότητες (συνήθως έριδες) που δεν έχουν τελειώσει.
Εχω τραχανά απλωμένο = έχω κάνει τη δουλειά μου και διαφορώ.
Εξ απορρήτων = ο μυστικοσύμβουλος.
Αυθωρεί και παραχρήμα = αμέσως, χωρίς καμμία καθυστέρηση.
Αχίλλειος πτέρνα = το τρωτό, το αδύνατο σημείο κάποιου.
Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά = λέγεται για προειδοποιήση ότι στο τέλος θα φανούν τα άσχημα αποτελέσματα.
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω = λέγεται στις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορεί τους άλλους, χωρίς να αναλογίζεται και τη δική του ευθύνη.
Μετά βδελυγμίας = όταν εκδηλώνουμε το αίσθημα της ηθικής αποστροφής για κάτι ψυχρό και αηδιαστικό.
Βίος και πολιτεία = λέγεται για κάποιον που έχει πολυπαθή ή περιπετειώδη ζωή.
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους = λέγεται για κάποιον που, ενώ θέλει πολυτελή ή δύσκολα πράγματα, δεν έχει τη διάθεση ή την ικανότητα να υποστεί το ανάλογο κόστος.
Πετάω το γάντι = προκαλώ, απαιτώ απάντηση, εξήγηση.
Το γινάτι βγάζει μάτι = το πείσμα μπορεί να πλήξει τον ίδιο τον ισχυρογνώμονα.
Γκρίζα διαφήμιση = όταν ένα προϊόν διαφημίζεται όχι στον προβλεπόμενο χρόνο και τόπο.
Επεα πτερόεντα = λόγια χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα.
Προς επίρρωσιν = προς ενίσχυση.
Οποιος βαριέται να ζημώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει = αυτός που αποφεύγει την εργασία και προβάλλει συνεχώς δικαιολογίες.
Αρχή της ήσσονος προσπαθείας = λέγεται για εκείνους που καταβάλλουν πολύ μικρή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουν κάτι.
Ψαρεύω σε θολά νερά = αναμειγνύομαι σε ύποπτες καταστάσεις. Εξιλαστήριο θύμα = όταν δεν λογοδοτεί ο πραγματικός ένοχος αλλά κάποιος άλλος που είναι εντελώς αθώος ή βαρύνεται ελάχιστα.
Διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου = διαμαρτύρομαι έντονα και υποστηρίζω ότι είμαι αθώος. Συχνά λέγεται ειρωνικά για κάποιον που παριστάνει τον αθώο.
Κεραυνός εν αιθρία = λέγεται σε απροσδόκητα και εντυπωσιακά γεγονότα.
Κίτρινος τύπος = η προκλητική προβολή και παρουσίαση στον τύπο θεμάτων που εξάπτουν την περιέργεια του κοινού.
Ο κουτσός με το 'να πόδι δίνει μία και πάει στην πόλη = τα πάντα γίνονται και τίποτα δεν αποκλείεται.
Πέμπτη φάλαγγα = κάθε άτομο ή ομάδα ατόμων με διαβρωτική και υπονομευτική δράση και διάθεση.
Φαντάσματα του παρελθόντος = οτιδήποτε δυσάρεστο προέρχεται από το παρελθόν.
Το αβγό του φιδιού = οτιδήποτε ευνοεί ή σχετίζεται με την ανάπτυξη του νεοναζισμού.
Ξεπλένω βρώμικο χρήμα = χρησιμοποιώ νόμιμους τρόπους για να εμφανίσω ως νόμιμα τα κέρδη από παράνομη δραστηριότητα.

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Hide-Απόκρυψη / Show-Εμφάνιση

Εβραϊκές παροιμίες
"Η αγάπη έχει γλυκιά γεύση, αλλά μόνο μαζί με ψωμί".
"Η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα".
"Ο Θεός δεν μπορούσε να είναι παντού, γι' αυτό έπλασε τις μητέρες".
Εκεί που σας αγαπάνε να πηγαίνετε όχι και πολύ συχνά, εκεί που σας μισούν, μην πάτε ποτέ.
Να μεταχειρίζεσαι τον άλλο σαν να 'ναι ραβίνος. Να φυλάγεσαι απ' αυτόν σαν να 'ναι κλέφτης.
Αλίμονο σ' εκείνον που κανένας δεν αγαπάει, αλλά να φοβάσαι εκείνον που αγαπάνε όλοι.
Να φυλάγεσαι από τ' ακίνητο νερό, το ακίνητο σκυλί, τον ακίνητο εχθρό.
Τα δάκρυα για την ψυχή είναι ό,τι το σαπούνι για το σώμα.
Ο διάβολος ενοχλεί μόνο εκείνους που τον έχουν ενοχλήσει.
Ένας χαζός λέει ό,τι ξέρει κι ένας σοφός ξέρει ό,τι λέει.
Μην ανοίγεις μαγαζί αν δεν ξέρεις να χαμογελάς.
Μη χρεώνεις τίποτα και θα 'χεις πολλούς πελάτες.
Για κάθε απάντηση, υπάρχει μια καινούργια ερώτηση.
Να μη χαρείς για την πτώση του εχθρού σου, αλλά μην τον βοηθήσεις να σηκωθεί.
Ο Θεός έκανε τον άνθρωπο επειδή του αρέσουν οι ιστορίες.
Ο Θεός δεν είναι πλούσιος και αυτό που δίνει στον ένα, το παίρνει απ' τον άλλον.
Αν δεν αντέχεις το κακό, δεν θα ζήσεις για να δεις το καλό.
Τα λόγια πρέπει να ζυγίζονται, όχι να μετριούνται.
Η ομιλία πηγάζει από τη φύση. Η σιωπή από τη σοφία.
Αν θες τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, μην κοιμάσαι.
Προνόησε για το χειρότερο. Το καλύτερο θα προνοήσει μόνο του.
Καλύτερα να ρωτήσεις δέκα φορές παρά να χαθείς μία.
Μην πετάς τον παλιό κουβά, προτού βεβαιωθείς ότι ο καινούργιος κρατάει νερό. Αν είσαι ξαπλωμένος στο έδαφος, δεν μπορείς να πέσεις.
Να ζυγίζεις το σιτάρι των άλλων με τη δική σου ζυγαριά.
Όταν ο άνθρωπος σκέφτεται, ο Θεός γελάει.
Αν τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελες, να τα θέλεις όπως είναι.
Αν θέλεις φήμη σοφού, να συμφωνείς με όλους.
Αν οι πλούσιοι μπορούσαν να προσλάβουν κάποιον να πεθάνει γι' αυτούς, οι φτωχοί θα ζούσαν μιαν άνετη ζωή.
Το πιο βαρύ πράγμα στον κόσμο είναι η άδεια τσέπη.
Όταν το φως είναι στραβό, και η σκιά είναι στραβή.
Μερικοί άνθρωποι είναι σαν τα παπούτσια: όσο πιο φτηνοί είναι, τόσο πιο πολύ φωνάζουν.
Αν γελάς όταν δανείζεσαι, θα κλαις όταν ξεπληρώνεις.
Ο Θεός αγαπάει το φτωχό, αλλά βοηθάει τον πλούσιο.
Αγγλικές και Αμερικανικές παροιμίες
Η παλίρροια σηκώνει όλες τις βάρκες.
Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
Σκουπίδια βάζεις, σκουπίδια βγάζεις.
Αν δεν μπορείς να ιππεύσεις δύο άλογα ταυτοχρόνως, τότε να φύγεις απ' το τσίρκο.
Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.
Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια.
Ο σκύλος γυρνάει στον εμετό του.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.
Βάλε ένα ζητιάνο καβάλα, και θα καλπάσει στην κόλαση.
Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι.
Όταν η φτώχεια μπαίνει από την πόρτα, η αγάπη φεύγει από το παράθυρο.
Ό,τι δεν ξέρεις, δεν μπορεί να σε βλάψει.
Η ευγένεια αξίζει πολλά και δεν κοστίζει τίποτε.
Ένα αδρανές μυαλό είναι το εργαστήρι του διαβόλου.
Η φέτα του ψωμιού πέφτει πάντα από την πλευρά που έχει το βούτυρο.
Όπου υπάρχουν μέλισσες, υπάρχει μέλι.
Μια μικρή τρύπα μπορεί να βουλιάξει ένα μεγάλο καράβι.
[Όσα] εύκολα έρχονται, εύκολα χάνονται.
Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.
Η τελευταία σταγόνα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Εκείνος που είναι έτοιμος να ορκιστεί, είναι έτοιμος να πει και ψέματα.
Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής.
Η ανάγκη είναι η μητέρα της επινόησης.
Κράτησε ένα πράγμα εφτά χρόνια και θα βρεις μια χρήση γι' αυτό.
Όποιος πληρώνει από πριν, δεν εξυπηρετείται σωστά.
Οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γείτονες.
Οι απόντες έχουν πάντα άδικο.
Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο πιο πολύ φαίνεται ο κώλος της.
Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει.
Οπουδήποτε κάθεται ο Μακγκρέγκορ είναι η κεφαλή του τραπεζιού.
Οι καλύτεροι άνθρωποι δεν είναι παρά άνθρωποι στην καλύτερη τους φάση.
Οι γαλάζιοι λόφοι είναι μακριά από δω.
Όποιος πάει στη θάλασσα από ευχαρίστηση, θα πήγαινε στην κόλαση για να περάσει την ώρα του.
Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.
Η φωτιά είναι καλός υπηρέτης αλλά κακός αφέντης.
Ο σύζυγος το μαθαίνει πάντα τελευταίος.
Γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος.
Δεν υπάρχει πιο ηλίθιος από ένα γέρο ηλίθιο.
Πρέπει να μάθουμε να περπατάμε προτού μπορέσουμε να τρέξουμε.
Μια γυναίκα που σφυρίζει και μια κότα που κράζει δεν κάνουν ούτε για το Θεό ούτε για τον άνθρωπο.
Η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος.
Αυτός που δικαιολογεί τον εαυτό του, τον κατηγορεί.
Να ελπίζεις για το καλύτερο και να είσαι έτοιμος για το χειρότερο.
Η ελπίδα είναι καλό πρόγευμα αλλά κακό δείπνο.
Κάθε σύννεφο έχει ασημένια φόδρα.
Η αντιξοότητα δημιουργεί περίεργους συντρόφους.
Δεν υπάρχει λόγος να κλαίμε πάνω απ' το χυμένο γάλα.
Το δύσκολο γίνεται μια φορά. Το αδύνατο κρατάει λίγο παραπάνω.
Καταλαβαίνεις ένα μαραγκό από τα ροκανίδια που 'χει πάνω του.
Αν οι επιθυμίες ήταν άλογα, οι ζητιάνοι θα ήταν καβαλάρηδες.
Να χρησιμοποιείς απαλά λόγια και σκληρά επιχειρήματα.
Πάντα παράνυμφος, ποτέ νύφη.
Φρόντισε το μαγαζί σου και το μαγαζί σου θα φροντίσει εσένα.
Η δουλειά πριν τη διασκέδαση.
Ρώτα μια χαζή ερώτηση και θα πάρεις μια χαζή απάντηση.
Δώσε στο διάβολο το μερίδιο του.
Όλα τα ψάρια που θα 'ρθουν στο δίχτυ.
Στην ήρεμη θάλασσα, όλοι είναι καπεταναίοι.
Ο θάνατος πάντα έρχεται ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά.
Οι καλοί πεθαίνουν νέοι.
Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει δρόμος.
Η Εκκλησία είναι ένα αμόνι που έχει χαλάσει πολλά σφυριά.
Ένας πεινασμένος άνθρωπος είναι ένας θυμωμένος άνθρωπος.
Κόκκινος ουρανός το βράδυ, η χαρά του βοσκού. Κόκκινος ουρανός το πρωί, η προειδοποίηση του βοσκού.
Προτιμότερος ο διάβολος που ξέρεις απ' το διάβολο που δεν ξέρεις.
Τα καλά παιδιά έρχονται πάντα δεύτερα.
Η φιλανθρωπία αρχίζει στο σπίτι.
Το αίμα θα αποκαλύψει.
Χρειάζονται τρεις γενιές για να βγει ένας τζέντλεμαν.
Ο κεραυνός δεν χτυπάει το ίδιο μέρος δυο φορές.
Χωρίς πόνο, χωρίς κέρδος.
Κάθε άνθρωπος έχει την τιμή του.
Αγοράζεις γη, αγοράζεις και τις πέτρες. Αγοράζεις κρέας, αγοράζεις και τα κόκαλα. Τα παιδιά και οι ανόητοι δεν πρέπει να βλέπουν μισοτελειωμένες δουλειές.
Οι σκύλοι γαβγίζουν αλλά το καραβάνι περνά.
Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα.
Μίλα για το διάβολο και σίγουρα θα εμφανιστεί.
Μην περνάς τη γέφυρα πριν φτάσεις σ' αυτήν.
Ένα χρυσό κλειδί ανοίγει όλες τις πόρτες.
Αν το καπέλο σου κάνει, φόρα το.
Μια γάτα με γάντια δεν πιάνει ποντίκια.
Μια αλυσίδα αντέχει όσο ο πιο αδύνατος κρίκος της.
Τα χέρια φτιάχτηκαν πριν απ' τα πιρούνια.
Γέλα κι ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου. Κλάψε και θα κλάψεις μόνος σου.
Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, πάνε μαζί τους.
Όποιος είναι δικηγόρος του εαυτού του έχει έναν χαζό για πελάτη. Το εμπόριο ακολουθεί τη σημαία.
Γιατί ν' αγοράσεις μια αγελάδα, όταν το γάλα είναι τόσο φτηνό.
Η ομορφιά σέρνει από μια τρίχα.
Όσο μεγαλύτερος ο αμαρτωλός, τόσο μεγαλύτερος ο άγιος.
Ο γιος είναι γιος μέχρι να βρει γυναίκα. Η κόρη είναι κόρη σε όλη της τη ζωή.
Μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στο νερό, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιει.
Μην μετράς τις κότες σου προτού βγουν από τ' αβγό.
Όποιος θέλει να καθίσει σε δυο καρέκλες, πέφτει κάτω.
Το σπίτι κάθε ανθρώπου είναι το κάστρο του.
Η γάτα θα φάει ψάρια αλλά δεν θα βρέξει τα πόδια της.
Ένα πουλί στο χέρι, αξίζει δύο στο δάσος.
Υπάρχει σιγουριά στους αριθμούς.
Καλύτερα να είσαι σίγουρος παρά μετανοιωμένος.
Είναι φτωχή καρδιά αυτή που ποτέ δεν χαίρεται.
Οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα.
Όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν.
Όλα είναι καλά, όταν τελειώνουν καλά.
Το μικρό είναι όμορφο.
Καλύτερα να γεννηθείς τυχερός παρά πλούσιος.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα.
Αυτός που χορεύει πρέπει να πληρώσει το βιολιτζή.
Ό,τι σάλτσα κάνει για τη χήνα, κάνει και για τη γαρνιτούρα.
Το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη.
Ένας παλικαράς είναι πάντα ένας δειλός.
Ο πλούσιος έχει πάγο το καλοκαίρι και ο φτωχός έχει το χειμώνα. Ένας ηλίθιος και τα λεφτά του σύντομα χωρίζουν.
Πολλά πράγματα χάνονται επειδή δεν τα ζητάς.
Γαλλικές Παροιμίες
Αληθινή αγάπη είναι όταν δεν χρειάζεται να μιλάς.
Είναι η αγάπη που κάνει τον κόσμο να γυρίζει.
Η ευγένεια υποχρεώνει.
Από την έλλειψη ενός καρφιού χάθηκε ένα πέταλο, από την έλλειψη ενός πέταλου, χάθηκε ένα άλογο, από τη έλλειψη ενός αλόγου, χάθηκε ένας άνθρωπος.
Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.
Μια γυναίκα εγκαταλείπει έναν άντρα μόνον για έναν άλλον άντρα.
Σκύλος που γαβγίζει, δεν δαγκώνει.
Αν η γυναίκα δεν έχει δίκιο, να της ζητήσεις συγνώμη.
Αυτό που θέλει η γυναίκα, ο Θεός το τρέμει.
Δεν μπορούμε να κάνουμε ομελέτα, χωρίς να σπάσουμε τ' αβγά.
Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
Ο γέρος κυνηγός χρειάζεται νεαρό σκυλί. Ο νέος κυνηγός χρειάζεται γέρικο σκυλί.
Όχι νέα, καλά νέα.
Τίποτε δεν πετυχαίνει σαν την επιτυχία.
Ο καθένας σ' αυτόν τον κόσμο, κουβαλάει το δικό του σταυρό.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν ιστορία.
Η ζωή είναι ένα κρεμμύδι που καθώς το ξεφλουδίζεις κλαις.
Καλύτερα να έχεις δουλειά με τον ίδιο τον Θεό, παρά με τους αγίους του.
Δεν πρέπει κανείς να βγάζει [για να πλύνει] τ' άπλυτά του στη φόρα.
Την εξουσία μπορείς να την εμπιστευτείς μόνο στον άνθρωπο που τη βαριέται και την αποφεύγει.
Όπως έστρωσες, έτσι θα κοιμηθείς.
Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.
Γερμανικές Παροιμίες
Μην πιστεύεις τίποτε απ' αυτά που ακούς και μόνο τα μισά απ' αυτά που βλέπεις.
Κάθε δευτερόλεπτο αλλάζουν: ο χρόνος, ο άνεμος, η τύχη και η γυναίκα.
Να αλλάζεις και να βελτιώνεσαι είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
Φυλαχτείτε από ένα βόδι όταν βρίσκεστε μπροστά του, από ένα γαϊδούρι όταν βρίσκεστε πίσω του και από έναν καλόγερο από όποιαν μεριά κι αν βρίσκεστε.
Αυτός που δεν έχει δοκιμάσει κάτι πικρό, δεν ξέρει τι είναι γλυκό.
Οι δυνατοί έχουν θέληση και οι αδύναμοι έχουν ελπίδα.
Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει.
Σ' ένα λαιμό γερασμένο τα μαργαριτάρια κλαίνε.
Μην πετάτε το μωρό μαζί με τα νερά του μπάνιου.
Ο φθόνος ποτέ δεν έκανε έναν άνθρωπο καλύτερο.
Ό,τι λέει κάποιος όταν είναι μεθυσμένος, το έχει σκεφτεί όταν είναι νηφάλιος.
Κινέζικες Παροιμίες
Στον άντρα, ο δρόμος της καρδιάς περνάει απ' το στομάχι.
Το να γνωρίζεις την αλήθεια είναι εύκολο. Το να την ακολουθείς είναι δύσκολο.
Πίσω από έναν ικανό άνθρωπο υπάρχουν πάντα άλλοι ικανοί άνθρωποι.
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.
Η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας.
Η αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω. Η αποτυχία είναι να μη ξανασηκώνεσαι.
Αυτός που κάνει μια ερώτηση είναι για πέντε λεπτά βλάκας. Αυτός που δεν κάνει την ερώτηση είναι βλάκας για μια ζωή.
Μη φοβάσαι αν προχωρείς αργά. Να φοβάσαι αν μένεις ακίνητος.
Για να καταλάβεις την αγάπη των γονιών σου, κάνε δικά σου παιδιά.
Καλύτερα ν' ανάψεις ένα κερί, από το να καταριέσαι το σκοτάδι.
Απ' το καλό σίδερο δεν κάνουν καρφιά, απ' τους καλούς ανθρώπους, στρατιώτες.
Αυτός που καβαλικεύει έναν τίγρη, φοβάται να κατέβει κάτω.
Πριν χτυπήσεις το σκύλο, μάθε τ' όνομα του αφεντικού του.
Μην ανάβεις φωτιά που δεν μπορείς να σβήσεις.
Μη μετράς το βάθος του ποταμού και με τα δύο πόδια.
Καλύτερα να πας σπίτι και να φτιάξεις ένα δίχτυ, αντί να βουτάς για ψάρια στην τύχη.
Αυτός που χτυπάει πρώτος, δείχνει ότι έχει ξεμείνει από επιχειρήματα.
Να τρως λιγότερο, να γεύεσαι περισσότερο.
Υπάρχουν δυο είδη σιωπής: η σιωπή που προηγείται της ομιλίας και η σιωπή που έπεται.
Παροιμίες κοινές σε όλο τον κόσμο
Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.
Μεταξύ κατεργαραίων, ειλικρίνεια.
Η πείνα σπρώχνει το λύκο έξω από το δάσος.
Το πρώτο βήμα είναι πάντα δύσκολο.
Ο γάμος είναι λαχείο.
Η δουλειά της γυναίκας δεν τελειώνει ποτέ.
Τη γυναίκα, το σκυλί και την καρυδιά, όσο πιο πολύ τα κτυπάς, τόσο καλύτερα γίνονται.
Όταν σου χαρίζουν ένα γάιδαρο, μην τον κοιτάς στα δόντια.
Η εκδίκηση είναι γλυκιά.
Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του.
Ένα γραμμάριο πρακτικής εφαρμογής αξίζει έναν τόνο σκέψης.
Τα ψάρια και οι φιλοξενούμενοι βρωμάνε σε τρεις μέρες.
[Δεν μπορείς να έχεις] και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο.
Όταν κλείνει μια πόρτα, μια άλλη ανοίγει.
Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια.
Οι αετοί δεν κυνηγούν μύγες.
Η ακρίβεια στο λόγο είναι βασιλική αρετή.
Και οι τοίχοι έχουν αυτιά.
Τα ωραία φτερά κάνουν ωραία πουλιά.
Τα πρωινά όνειρα βγαίνουν αληθινά.
Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής.
Όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη.
Αν τα ξέρεις όλα, τα συγχωρείς όλα.
Δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι.
Όποιοι κοιμούνται με σκυλιά, ξυπνάνε με ψείρες.
Η οικειότητα τρέφει την περιφρόνηση.
Η τύχη βοηθάει τον τολμηρό.
Ο Θεός βοηθάει αυτόν που βοηθάει τον εαυτό του.
Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες.
Άλλοι καιροί, άλλοι τρόποι.

Παροιμιωδεις Φρασεις

Free Image Hosting

ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αιτία θανάτου των Ελλήνων:
φθόνος, αχαριστία, διχόνοια..
Αισχύλος 456 π.Χ. ετών 69: εξορία.
Αλκιβιάδης 404 π.Χ. ετών 48: εξορία.
Αναξαγόρας 428 π.Χ. ετών 72: εξορία.
Αριστείδης 468 π.Χ. ετών 72: εξορία από πείνα.
Αριστοφάνης 385 π.Χ. ετών 61: εξορία από πείνα.
Δημοσθένης 322 π.Χ. ετών 62: ήπιε δηλητήριο.
Ευριπίδης 406 π.Χ. ετών 74: εξορία.
Θεμιστοκλής 461 π.Χ. ετών 66: εξορία.
Θουκυδίδης 396 π.Χ. ετών 64: εξορία.
Ηρόδοτος 429 π.Χ. ετών 59: εξορία.
Ικτίνος 420 π.Χ. ετών: εξορία.
Ισοκράτης 338 π.Χ. ετών 99: εξορία.
Μιλτιάδης 489 π.Χ. ετών 65: φυλακή.
Περικλής 429 π.Χ. ετών 66: παραιτήθηκε κατηγορούμενος.
Πλάτων 347 π.Χ. ετών 80: εξορία..
Πυθαγόρας 500 π.Χ. ετών 80: εξορία από πείνα.
Σοφοκλής 406 π.Χ. ετών 90: εξορία από πείνα.
Σωκράτης 399 π.Χ. ετών 71: ήπιε το κώνειο.
Φειδίας 429 π.Χ. ετών 66: φυλακή.ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Η κυβέρνηση να διεκδικήσει να επιστραφούν τα κλεμμένα. Ας μη διστάσει η κυβέρνηση. Οι πράξεις επιβολής της δικαιοσύνης, κάθαρσης και αποκατάστασης της σωστής λειτουργίας του Δημοσίου θα έχουν τη στήριξη όλων των πολιτών οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος της σωτηρίας της χώρας.