Πώς πέτυχε τη νέα νομική νίκη και την αναστολή της παράδοσής του από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Επισύναψε 8 βουλεύματα της ελληνικής Δικαιοσύνης. "Κουτσουρεύονται" κι άλλο οι συνέπειες που αντιμετωπίζει.
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
Μια δεύτερη νομική νίκη είναι αυτό που πέτυχε σήμερα ο Μιχ. Χριστοφοράκος με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει την παράδοσή του στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν όταν καταδικάστηκε στη Γερμανία (!) για τις δωροδοκίες της περιόδου 2004-2007 κι έτσι απαλλάχτηκε από τον κίνδυνο να ξαναδικαστεί στην Ελλάδα για τα ίδια αδικήματα της ίδιας περιόδου, όπως και πριν από το 2003.
Ο Μιχ. Χριστοφοράκος κατέθεσε μέσω των δικηγόρων του την προσφυγή, κατά της απόφασης του Εφετείου για την έκδοσή του, την Παρασκευή. Και το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πήρε σήμερα το πρωί την απόφαση για αναστολή της παράδοσής του μέχρι να κρίνει την προσφυγή αυτή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, η προσφυγή Χριστοφοράκου στηρίχθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες:
Πρώτον. Υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα αντιμετωπιστεί με αμεροληψία και δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Και για το σκοπό αυτό επικαλείται όλους τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι τώρα από πλευράς του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης ισχυριζόμενος ότι η ανάκριση είναι "κατευθυνόμενη και πολιτικά χειραγωγούμενη". Ειδικότερα αναφέρεται στις αποφάσεις για τα μέλη της οικογένειας Καραβέλα, τις εγγυήσεις που μειώθηκαν από 1.000.000 ευρώ σε 60.000 και 30.000 ευρώ, και στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίω ν που ακύρωσαν αποφάσεις του ανακριτή, τόσο για την παράδοση της δικογραφίας όσο και την ακύρωση των προφυλακίσεων που όμως συνοδεύτηκαν από ...νέες προφυλακίσεις, στις περιπτώσεις των Γ. Σκαρπέλη και Η. Γεωργίου. Συνολικά επισυνάπτει οκτώ τέτοια βουλεύματα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
Δεύτερον. Ζητά να οριστεί ακριβής ημερομηνία που οι ελληνικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες να τον "επιστρέψουν" στη Γερμανία για την έκτιση της όποιας ποινής. Προς τούτο σημειώνει ότι στην Ελλάδα οι ανακριτικές διαδικασίες, οι δίκες κλπ σε τέτοιες περιπτώσεις διαρκούν 5-6 χρόνια ενώ στη Γερμανία εκδικάζονται πολύ συντομότερα.
Τρίτον. Θέτει θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας. Υποστηρίζει δηλαδή ότι αν εκδοθεί στην Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μεγάλες ποινές ή και σε ισόβια για αδικήματα που στη Γερμανία η ποινή είναι μέχρι πέντε χρόνια. Το επιχείρημα αυτό πάντως εκτιμάται ότι είναι αδύναμο υπό την έννοια ότι θεωρείται δεδομένο πως αμέσως μετά την όποια καταδίκη του στην Ελλάδα, θα εκτίσει την ποινή στη Γερμανία αλλά προσαρμοσμένη στο γερμανικό νόμο.
Τέταρτον. Επικαλείται τις παραγραφές των αδικημάτων που έχουν ήδη επέλθει και υποστηρίζει ότι ήδη μπορεί να δικαστεί μόνο για αδικήματα της περιόδου από τις 17 Απριλίου 2003 μέχρι την 1 Ιουλίου 2004.
Νομικές πηγές εκτιμούν ότι όποια κι αν είναι η τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πρέπει να θεωρείται βέβαιο θα "κουτσουρεύει" κι άλλο τις ποινικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει ο Μιχ. Χριστοφοράκος για την υπόθεση του σκανδάλου.
press-gr
Αναδημοσίευση απο:http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου