Υπέβαλα αίτηση για χορήγηση εορτοδανείου και η τράπεζα απέρριψε το αίτημά μου χωρίς να μου εξηγήσει τους λόγους. Γιατί;
Oι τράπεζες εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις ανάλογα με την πολιτική που ασκούν. Βάσει του Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τον υποψήφιο δανειολήπτη για την απόφασή τους, όχι όμως και να του γνωστοποιήσουν τους λόγους πιθανής απόρριψης του αιτήματος. Μια συνήθης αιτία είναι η τράπεζα να βρήκε στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» δυσμενή στοιχεία σε βάρος σας τα οποία αφορούν χρέη ή καθυστερήσεις στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων ή πιστωτικών καρτών που σας είχαν χορηγηθεί.
Τι πρέπει να κάνω για να βγω από τον «Τειρεσία»; Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι;
Oι διαδικασίες διαγραφής διαφέρουν ανάλογα με την αιτία για την οποία μπήκατε στη «μαύρη λίστα», δηλαδή αν έχετε μπει στον «Τειρεσία» για ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής κτλ. Η όλη διαδικασία όμως είναι χρονοβόρα και ενδεχομένως θα χρειαστεί να περιμένετε τρία, πέντε ή και περισσότερα χρόνια.
Γιατί πρέπει να περιμένω τόσο πολύ;
Διότι ο « Tειρεσίας» διατηρεί τις πληροφορίες στο αρχείο του για χρονικό διάστημα ως κατωτέρω: Αν στο αρχείο εμφανίζονται ως τρεις σφραγισμένες επιταγές ή/και απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικού ποσού ως 1.500 ευρώ, αυτές διαγράφονται εφόσον έχουν εξοφληθεί αποδεδειγμένα και έχει παρέλθει η ημερομηνία στέρησης βιβλιαρίου επιταγών. Αν στο αρχείο εμφανίζονται ως πέντε σφραγισμένες επιταγές ή/και απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικού ποσού ως 3.000 ευρώ, αυτές διαγράφονται μετά την πάροδο 24 μηνών από την αποδεδειγμένη στον «Τειρεσία» εξόφλησή τους και εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία στέρησης βιβλιαρίου επιταγών. Σε περίπτωση που οι σφραγισμένες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές είναι παραπάνω από πέντε και στις περιπτώσεις που αφορούν καταγγελίες συμβάσεων πιστωτικών καρτών και δανείων καταναλωτικής πίστης, οι πληροφορίες διατηρούνται στο αρχείο για τρία χρόνια. Oι πληροφορίες των παραπάνω περιπτώσεων διαγράφονται από το αρχείο εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για το σύνολο των καταχωρισμένων στο αρχείο δεδομένων. Επίσης, οι διαταγές πληρωμής διατηρούνται στο αρχείο πέντε χρόνια, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις διατηρούνται στο αρχείο επτά χρόνια. Τέλος, οι πληροφορίες για προσημειώσεις υποθηκών και υποθήκες διαγράφονται όταν εξαλειφθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεδομένα που είχαν καταχωριστεί στο αρχείο ως τις 30.4.1993, εκτός επιταγών και κηρυχθεισών πτωχεύσεων, διεγράφησαν από το αρχείο στις 31.12.2001. Επίσης, επιταγές με ημερομηνία εκδόσεως ως και τις 30.4.1993 διεγράφησαν από το αρχείο στις 30.6.2002, ενώ οι αιτήσεις πτώχευσης με ημερομηνία κατάθεσης ως και τις 31.12.1995 διεγράφησαν από το αρχείο στις 29.5.2003.
Πηγή:http://www.in.gr/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=12272&lngChapterID=13768&lngItemID=14434
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου