«Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του γραφείου μας». Αυτό δήλωνε χθες θριαμβευτικά στο Μόναχο ο δικηγόρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου , κ. Στέφαν Κουρσάβε , αναφερόμενος στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που αποδέχεται την προσφυγή του εναντίον της έκδοσης του πελάτη του στην Ελλάδα. « Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για το Εφετείο του Μονάχου, κόλαφο για την ελληνική Δικαιοσύνη ».
Η κρίση των τριών συνταγματικών δικαστών υπό την προεδρία του Ούντο ντι Φάντιο (2 ΒvR 1826/09) που ελήφθη ομόφωνα, είναι όντως καταπέλτης για τη βαυαρική Δικαιοσύνη. « Η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου της 10ης Αυγούστου 2009 παραβιάζει το δικαίωμα του εφεσιβάλλοντος αναφορικά με το άρθρο 16, παράγραφος 1, πρώτη πρόταση » αναφέρεται σε αυτό (σ.σ.: το άρθρο καθορίζει ότι βασικά δεν επιτρέπεται η έκδοση γερμανών υπηκόων σε ξένες χώρες. Τυχόν εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις). « Η απόφαση αναιρείται. Η υπόθεση επιστρέφεται στο Εφετείο του Μονάχου ».
Την ίδια τύχη έχει και η έγκριση της Εισαγγελίας να εκτελεστεί η απόφαση του δικαστηρίου. Η έγκριση, κρίνουν οι συνταγματικοί δικαστές, είναι επίσης αντισυνταγματική, γι΄ αυτό και αναιρείται.
Το χρηματικό τίμημα για αυτό: Το βαυαρικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προΐσταται του Εφετείου και της Εισαγγελίας, υποχρεούται να καταβάλει στον κ. Χριστοφοράκο το σύνολο των δικαστικών δαπανών.
Ακόμη πιο καυστική είναι η αιτιολογία της κρίσης: Το Εφετείο, αναφέρεται σε αυτή, παραγνώρισε την αξία του συνταγματικού δικαιώματος για μη έκδοση ενός γερμανού πολίτη. « Στην πραγματικότητα οι πράξεις με τις οποίες επιβαρύνεται ο προσφυγών (σ.σ.: στην Ελλάδα) έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο,στη Γερμανία » προσθέτει. Για την προσομοίωση που έκανε το Εφετείο ανάμεσα στις δικαστικές διαδικασίες των ελληνικών και των γερμανικών Αρχών, δεν υπάρχει καμία νομική βάση.
Επιπλέον, συνεχίζουν οι συνταγματικοί δικαστές, η απόφαση του Εφετείου περιέχει πολλές νομικές αβεβαιότητες, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν ο κ. Χριστοφοράκος είχε ανακριθεί στην Αθήνα το 2008 ως «κατηγορούμενος» ή ως απλός «μάρτυρας». Χωρίς τέτοια διαπίστωση, όμως, σύμφωνα με γνωστό συνταγματολόγο στο Μόναχο, δεν επιτρέπεται να πάρει θέση το Εφετείο υπέρ της άποψης της ελληνικής Εισαγγελίας.
Σε άλλο σημείο της κρίσης τους, που αφορά πάλι το θέμα της παραγραφής, οι συνταγματικοί δικαστές δηλώνουν ότι η απόφαση του Εφετείου φθάνει « στα όρια της αυθαιρεσίας ».
«Το μήνυμα από την Καρλσρούη είναιότι ο Χριστοφοράκος δεν πρόκειται να εκδοθεί στον αιώνα τον άπαντα » έλεγε συνταγματολόγος. « Οι δύο διαπιστώσεις των συνταγματικών δικαστών,πρώτον,ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Χριστοφοράκος έχουν παραγραφείκαι, δεύτερον, ότι δεν μπορεί να εκδίδεται γερμανός υπήκοος για ψύλλου πήδημα,κάνουν πρακτικά αδύνατη μια μελλοντική του έκδοση.Κανένα Εφετείο στο Μόναχοή αλλούδεν θα τολμήσει στο μέλλον να τις παραγνωρίσει ». Γι΄ αυτό, προσθέτει, η επιστροφή της υπόθεσης στο Εφετείο του Μονάχου έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Καθόλου απίθανο, λέει, να μπει αμέσως μετά στο αρχείο. Την ίδια τύχη θα έχει μάλλον και το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που αφορά την απάτη εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε συνάρτηση με τα Ολυμπιακά Εργα της Αθήνας 2004 (C4Ι). Η υπόθεση, προσθέτει, τελειώνει με ένα φιάσκο για την ελληνική και τη βαυαρική Δικαιοσύνη. Οι δικηγόροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου θριαμβεύουν. Και ο ίδιος ίσως κυκλοφορεί ελεύθερος σε λίγες ημέρες στο Μόναχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου