O αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, Ιωαν. Παπανικολάου
Πειθαρχική δίωξη κατά του ανακριτή της υπόθεσης Siemens Ν. Ζαγοριανού άσκησε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, Ιω. Παπανικολάου, καταλογίζοντας σοβαρές πειθαρχικές αιτιάσεις για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή, κατάχρηση εξουσίας και υπέρβαση ορίων.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αφαιρεθεί από τον κ. Παπανικολάου η επίμαχη έρευνα ή να επιτευχθεί η εξαίρεσή του από αυτήν, χθες έγινε γνωστό από πηγές της Δικαιοσύνης ότι ήδη έχει συνταχθεί πόρισμα-καταπέλτης για διάφορες ανακριτικές ενέργειες και παραλείψεις και μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης η υπόθεση παραπέμπεται πλέον στο αρμόδιο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου.
Αιφνιδιασμός
Η εξέλιξη αιφνιδίασε την κυβέρνηση που ήλπιζε ότι θα πετύχαινε να «μπλοκάρει» όλες τις σχετικές διαδικασίες για να αποφευχθεί η δίωξη και η έκδοση ενός πορίσματος που θα δέχεται ότι στην έρευνα της Siemens υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, κάτι που είχε καταγγελθεί από πολλές πλευρές.
Ωστόσο η κυβέρνηση προτίμησε να καλύπτει πάντα όλες τις ανακριτικές ενέργειες ως απόλυτα ορθές (από την άρνηση παράδοσης της δικογραφίας μέχρι τα εντάλματα σύλληψης και έκδοσης, για τα οποία τόσος θόρυβος έγινε) τακτική που ακολούθησαν και κορυφαίοι παράγοντες της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την πειθαρχική έρευνα, η κατάχρηση εξουσίας αφορούσε τη μη επέκταση των κατηγοριών και για το διάστημα 2004 -2007 (που αφορούσε τη διακυβέρνηση της ΝΔ) με συνέπεια ο Μ. Χριστοφοράκος να καταδικαστεί - όπως καταγγέλθηκε - με ελαφρότατη ποινή στη Γερμανία και να μην μπορεί να ξανακαταδικαστεί γι’ αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με προφανές όφελος για την κυβέρνηση.
Το σκέλος της παράβασης καθήκοντος αφορά τη μη παράδοση όλης της δικογραφίας στους κατηγορούμενους, ενώ ο επιθεωρητής ερευνούσε και το ενδεχόμενο χειραγώγησης της ανάκρισης από άλλα πρόσωπα στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα καταλογίζεται - σύμφωνα με πληροφορίες - στον ανακριτή υπέρβαση ορίων της διακριτικής του ευχέρειας γιατί δεν εξέδωσε εντάλματα κατά των Χριστοφοράκου - Καραβέλλα, με συνέπεια να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Αιχμές
Στο πόρισμα αφήνονται αιχμές και για άλλα πρόσωπα, πιθανότατα δικαστικούς λειτουργούς, γεγονός που δείχνει τη βαρύτητα της υπόθεσης, ενώ ο προϊστάμενος της επιθεώρησης έστειλε - σύμφωνα με πληροφορίες - την πειθαρχική του έρευνα και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Φ. Μακρή για να ερευνήσει εάν συντρέχει λόγος άσκησης ποινικής δίωξης πιθανόν και για τρίτους.
Ηδη πάντως διενεργείται ποινική προκαταρκτική στις Εισαγγελίες Α.Π. και Χαλκίδας, ύστερα από μηνύσεις κατηγορουμένων και συνηγόρων τους κατά του ανακριτή, για τις οποίες κυβερνητικοί κύκλοι ελπίζουν ότι θα είναι απαλλακτική.
Η δικαστική αυτή εξέλιξη αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση αλλά και για δικαστικούς παράγοντες που στήριξαν πλήρως την ανάκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχετικό πόρισμα αφήνονται βαριές αιχμές και διατυπώνονται σοβαρές αιτιάσεις για μία υπόθεση που «σέρνεται» δικαστικά σε επίπεδο προδικαστικής έρευνας από το Δεκέμβριο του 2006, αφού πρώτα η γερμανική δικαιοσύνη διαπίστωσε ότι υπήρξαν μίζες και ροή χρήματος προς κόμματα και πολιτικούς.
Η σοβαρότητα της υπόθεσης, που θίγει τον πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και τη Δικαιοσύνη, υποχρεώνει την κυβέρνηση να δώσει το σχετικό πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης στη δημοσιότητα. Ιδίως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική πλέον περίοδο, καθιστά αναγκαίο να μην «κρυφτεί» η κυβέρνηση πίσω από την τυπολατρική «μυστικότητα της πειθαρχικής διαδικασίας» αλλά να αποκαλύψει όλες τις πτυχές.
Εξαίρεση
Κατά πληροφορίες, η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή πριν υποβληθεί η αίτηση του ανακριτή για εξαίρεση του Ι. Παπανικολάου, η οποία καθίσταται λογικά άνευ αντικειμένου. Η εξέλιξη φαίνεται να αιφνιδίασε και τη δικαστική ηγεσία.
Ο πρόεδρος του Α.Π. Γ. Καλαμίδας επιφυλάχθηκε να εξετάσει σήμερα την αίτηση εξαίρεσης μέσω σχετικού δικαστικού συμβουλίου, εφόσον μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά διατάξεις της ποινικής δικονομίας (αφού δεν προβλέπεται στο νόμο εξαίρεση του προϊσταμένου επιθεώρησης).
Ο Ι. Παπανικολάου δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την πληροφορία για άσκηση πειθαρχικής δίωξης, διαβεβαιώνοντας μόνο ότι πράττει το καθήκον του στο ακέραιο.
Χειραγώγηση
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας δήλωσε ότι έχει αποδειχθεί από σειρά γεγονότων ότι η υπόθεση Siemens χειραγωγήθηκε από τη Ν.Δ., η οποία πέτυχε τη συσκότιση κατά την περίοδο 2004 - 2007 και απομένει να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα, δηλαδή οι μοχλοί αυτού του παρασκηνίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παρεμβαίνει συνεχώς σε θέματα Δικαιοσύνης, καλώντας το να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό.
Κόντρα ξέσπασε και για την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens εφόσον κερδίσουν τις εκλογές.
Πηγή:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=16199284
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου