ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Η ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Ολίγον από σκάνδαλα αλλά και μια ξεκάθαρη παραδοχή της αναποτελεσματικότητας στον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης, «έκρυβε» η εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης με τη νέα ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Η ανάσυρση από τη «ναφθαλίνη» του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης (θεσμός που εξαγγέλθηκε επί του προκατόχου του Σωτ. Χατζηγάκη τον Μάιο του 2008 αλλά ουδέποτε λειτούργησε) δεν φαίνεται να σώζει την κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας από τη Κρήτη όπου συνεδρίασε, διαπιστώνει πως «ουδέν θέμα που αφορά τον νομικό κόσμο της χώρας έχει απασχολήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης» και καλεί τον υπουργό «να θεσπίσει μέτρα για τη (μη) απονομή της δικαιοσύνης, τα οποία λιμνάζουν εδώ και καιρό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Δένδιας
«Η ελληνική κοινωνία προσβλέπει σε σας, γιατί στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται σήμερα μια σειρά από πολύ σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες η κοινή γνώμη έχει αυξημένο ενδιαφέρον», προσφώνησε τους ανώτατους δικαστές ο κ. Δένδιας. Και συμπλήρωσε πως η ίδια η πολιτεία τούς έχει επιφορτίσει με τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις υποθέσεις αυτές, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος δικαστών αλλά κράτος δικαίου.
Αλλά λίγο αργότερα ο κ. Δένδιας ήταν αποκαλυπτικός σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική δικαιοσύνη: «Βρισκόμαστε όλοι, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, μπροστά σ' ένα καθεστώς οιονεί αρνησιδικίας», είπε, προφανώς για να αιτιολογήσει την πρωτοβουλία του για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης (μετέχουν οι πρόεδροι των Νομικών Σχολών, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και οι επικεφαλής των δικαστικών ενώσεων).
«Ζητούμενο είναι η όσο δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οχι όμως σε βάρος της ποιότητος και της ορθότητος», ανταπάντησε ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας.
«Η καλύτερη δικαιοσύνη δεν είναι εύκολο ζήτημα. Πολλές προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς οι οποίες δεν έχουν αποδώσει», πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παν. Πικραμμένος. «Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στο σύνολό του, όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. Να μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε ένα βήμα προς την επιτάχυνση», συμπλήρωσε ενώ ζήτησε από τους πολίτες να μην προσφεύγουν αθρόα στη Δικαιοσύνη.
«Τήρηση του νόμου, δίωξη του εγκλήματος αλλά συγχρόνως και προστασία του πολίτη», υποσχέθηκε ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.
Οι δικηγόροι
Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων πάντως, στη ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν μασά τα λόγια της. Εφιστά την προσοχή του κ. Δένδια για τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες υφίστανται κυρίως η ελληνική κοινωνία αλλά και οι εργαζόμενοι στον χώρο της δικαιοσύνης (δικαστές, δικηγόροι, υπάλληλοι) από την αβουλία της κυβέρνησης.
Εξουσιοδοτεί τη Συντονιστική Επιτροπή να λάβει μέτρα και να προσχωρήσει σε κινητοποιήσεις, εάν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου ο υπουργός δεν δρομολογήσει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης!
Η Ολομέλεια εισηγείται προς τον υπουργό θεσμικές αλλαγές στο ποινικό σύστημα, όπως:
* Αρχειοθέτηση δικογραφιών όταν κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπάρχουν ενδείξεις για άσκηση δίωξης.
* Αναβάθμιση της ανακριτικής διαδικασίας.
* Λελογισμένη επιβολή της προσωρινής κράτησης, όπου είναι πράγματι απολύτως αναγκαία.
* Ενδυνάμωση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων και κατάργηση της εισαγωγής σοβαρών κακουργημάτων στο ακροατήριο με κλητήριο θέσπισμα.
* Σύσταση ειδικών ποινικών τμημάτων στα μεγάλα Πρωτοδικεία και Εφετεία.
Για τους μετανάστες
Ζητεί επίσης να μην κατατεθεί εσπευσμένα στη Βουλή το νομοσχέδιο (όγδοο κατά σειράν), του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του.
Τέλος, με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους μετανάστες, οι Ελληνες δικηγόροι εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους στον «εντελώς απαράδεκτο τρόπο» με τον οποίο ορίζεται για πρώτη φορά η έννοια του επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της χώρας. Οπως επισημαίνεται, η ρύθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με κάθε έννοια δικαίου, την πάγια νομολογία του ΣτΕ και το τεκμήριο αθωότητας που απολαμβάνει κάθε πολίτης (ημεδαπός ή αλλοδαπός).
Διαφωνούν επίσης και με το Π.Δ. για τους πρόσφυγες, το οποίο αντίκειται και υπερβαίνει την κοινοτική οδηγία (όπως παραδέχτηκε και ο αρμόδιος επίτροπος Μπαρό), αφού καταργεί τον δεύτερο βαθμό κρίσης για τη χορήγηση ασύλου. *
Αναδημοσίευση απο:http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=61054
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου