Στο πλευρό του καταναλωτή στάθηκε ακόμη μία φορά η Δικαιοσύνη, καθώς με προσωρινή της διαταγή απαγόρευσε στη ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε γυναίκα, η οποία βρέθηκε «αδίκως», όπως υποστηρίζει, να οφείλει στη δημόσια επιχείρηση περίπου 5.000 ευρώ.
Η γυναίκα, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στη λεωφόρο Κηφισίας, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με την οποία «περί τα τέλη Μαρτίου 2009 παρέλαβα, μέσω ταχυδρομείου στην οικία μου επί της Λ. Κηφισίας, λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, που ανέγραφε ως τελικό ποσό πληρωμής 4.777 ευρώ. Λόγω της αδυναμίας μου να αντιληφθώ και να ανταποκριθώ σε ένα τόσο υπέρογκο λογαριασμό διαμαρτυρήθηκα στην εταιρεία, ζητώντας να εκδώσει νέο λογαριασμό με την πραγματική οφειλή».
Οπως αναφέρει μάλιστα, στην προσπάθειά της να βρει τα αίτια που ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήταν τόσο υψηλός, ανακάλυψε ότι το ποσό αυτό αφορούσε σε άλλη παροχή, η οποία ήταν στο όνομα μονοπρόσωπης εταιρείας, που κατά το παρελθόν διατηρούσε ο γιος της. Ετσι, αποφάσισε να καταθέσει, με βάση και προηγούμενους λογαριασμούς, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 200,31 ευρώ, που αντιστοιχούσε στη δική της παροχή, με αποτέλεσμα στα τέλη Μαΐου να λάβει νέο «μπουγιουρντί», ύψους 5.122 ευρώ. Και καταλήγει στην αίτησή της: «Είναι προφανές πως καλούμαι να πληρώσω ανεξόφλητους λογαριασμούς μιας άλλης παροχής, και μάλιστα με απειλή διακοπής της δικής μου παροχής».
Το Πρωτοδικείο Αθήνας πάντως, από την πλευρά του, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που θεωρείται αγαθό πρώτης ανάγκης, αλλά και την προστασία του καταναλωτή, προχώρησε στην έκδοση προσωρινής διαταγής υπέρ της ιδιοκτήτριας, μη επιτρέποντας στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης του διαμερίσματος τουλάχιστον μέχρι να συζητηθεί και να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της αιτούσας, Αγ. Τάτσης, σχολιάζοντας την υπόθεση αναφέρει ότι «στη χώρα μας, οι καταχρηστικοί όροι, οι υπέρμετροι περιορισμοί των δικαιωμάτων του καταναλωτή, τα "ψιλά γράμματα" των συμβάσεων, παρά τις αισιόδοξες εξαγγελίες εξακολουθούν να παραμένουν και να παγιδεύουν τον πολίτη» και προσθέτει ότι «όλα αυτά ξεκινούν από μια κυρίαρχη αφετηρία: το κράτος. Οταν το κράτος και μάλιστα οι επιχειρήσεις του αντιλαμβάνονται τον πολίτη-πελάτη των υπηρεσιών του ως κάτοικο του Σοβέτο την περίοδο του απαρτχάιντ, τότε είναι υπερβολικό να κατηγορούμε τον ιδιώτη για την απληστία και τη ροπή του προς τον παράνομο πλουτισμό».
Αναδημοσίευση από:http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=61054
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου